Kontakta oss

UTRIKES

Ex-soldat i dödspatrull talar ut: ”mördade åt storföretagen”

Publicerat

den

HONDURAS| En fd soldat i en säkerhetsstyrka sponsrad av USA talar ut om styrkans dödslistor. På listorna finns det bönder och urinvånare som är i vägen för storföretagen.

En fd soldat har talat ut i tidningen The Guardian. Han var med i en säkerhetsstyrka i Honduras. Styrkan fick en dödslista från Fusina. Fusina är en säkerhetsstyrka som utbildas i USA av bland annat FBI. USA har lagt flera hundra miljoner dollar på Honduras säkerhetsstyrkor.

På listan var det flera miljörättskämpar och människorättsaktivister. Deras kamp hade hindrat etableringen av utländska storföretag. Flera av personerna på listan är bönder och ursprungsbefolkning som vägrat lämna sin mark. En av de kändaste personerna på listan var Berta Cáceres. Cáceres var ledare för Lencafolket och kämpade för att bönderna och urinvånarna skulle ha sin mark och natur ifred.

Cáceres blev mördad i tidigare i år i sitt hem. Länge verkade det som att en utredning inte skulle hitta mördarna men efter stor press från omvärlden och Amnesty fanns det hopp. Förra månaden arresterades fyra personer. Två av dem var från vattenkraftverket DESA som hade haft problem med Cáceres och hennes aktivister. De andra två som arresterades var militärer. En femte person med kopplingar till Fusina arresterades nyligen.

Flera avhoppare
Enligt pseudonymen Rodrigo Cruz som talat med The Guardian är det flera soldater som hoppat av och fruktar för sina liv. Till tidningen berättade han att dödslistan innehåller aktivister som kämpar för rätten över sina områden mot storföretagen.

Samtidigt som Cruz fruktar för sitt liv finns det ett tiotal från förbandet som deserterat och senare försvunnit helt och hållet. Cruz misstänker att de avlidit. Cruz berättar även att säkerhetsstyrkans uppgifter har gjort att han fått begrava flera döda oidentifierade kroppar och sett flera tortyrliknande rum.

Förra veckan las det fram ett förslag i den amerikanska senaten att USA skulle sluta sponsra Honduras säkerhetsstyrkor. Honduras måste först ta itu med de mänskliga rättigheterna i landet innan de kan få nya betalningar. Mellan 2010 och 2015 har över 100 miljöaktivister och människorättskämpar mördats i landet. Majoriteten av morden har aldrig blivit uppklarade.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons