UTRIKES

Extra! Norsk polis förbjuder nazistisk hetsdemonstration!

NORGE För drygt en månad sedan erhöll NMR ett muntligt tillstånd för att demonstrera mot homosexuella i Fredrikstad. Efter beskedet har norska HBTQ-aktivister och antifascistiska krafter börjat motmobilisera vilket tvingade polisen att tänka om. Nu meddelar polisen att man har förbjudit den nazistiska hetsdemonstrationen. 

Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) hade fått tillstånd för att demonstrera sitt homohat den 29 juli i Fredrikstad. Nu backar norska polisen och förbjuder den nazistiska terrorrörelsen från att demonstrera. Anledningen är att man är övertygade om demonstrationen kommer störa den allmänna ordningen på ett allvarligt sätt.

– Det har utannonserats flera motdemonstrationer som har potential att dra många människor till Fredrikstad. Polisens informationshämtning visar att det finns stor risk för våldsamt motstånd och organiserade olägenheter från enskilda grupper av motdemonstranter, säger Steven Hasseldal, polischef i östra polisdistriktet, i ett pressmeddelande.

Enligt Haakon Forwald, som är ledare för NMR i Norge men bor i svenska Dalarna, kommer nazisterna hålla möte med advokat och polis de närmsta dagarna. Huruvida NMR kommer trotsa demonstrationsförbudet eller försöka demonstrera ett annat datum återstår att se.

— Ett möte med både advokat och polis kommer att ske inom loppet av några dagar, så vi får vänta och se utfallet av det. Med bakgrund av det kommer vi att fatta ett beslut om vad vi kommer att göra. Sista ordet är inte sagt, säger Haakon Forwald till NMR:s hemsida.

I Sverige skyddas nazisterna

Den norska polisens linje skiljer sig markant från den linje som polisen driver i Sverige. I Sverige har polisen bland annat ridit över antifascister med hästar och gripit hundratals antifascister de senaste åren – samtidigt som man aktivt har beviljat militanta terrornazister tillstånd och polisiärt beskydd. I juli har polisen gett Nordiska Motståndsrörelsen tillstånd för att verka under politikerveckan i Almedalen.

Aktuellt Fokus har talat med norska antifascister som säger att dom avvaktar för att se om NMR accepterar polisens förbud eller inte.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se

Upp