MALMÖ| Han haltar fortfarande på sitt vänstra ben och smärtan är fortfarande påtaglig i ansiktet. Den 20-åriga Malmöbon uppger även att det tog två dagar före han kunde sova ut ordentligt efteråt. Aktuellt Fokus har talat med Elias el Souri, ytterligare ett offer för polisvåldet i Sverige.
Det var under torsdagskvällen det hände. Klockan var strax före 20.00, en helt vanlig dag. Elias och hans vänner hade träffats upp i Lindängens centrum i Malmö för att äta glass. Stämningen är avkopplad, man skämtar med varandra och man njuter av vädret. Efter ett tag dyker en polisbil upp. Polisbilen ställer sig demonstrativt inför Elias och hans vänner. Bland dem Tico Andreani-Fagnani, som är ansvarig ungdomsledare på Lindängens Folkets Hus.
Kallade de boende för råttor
Efter ett tag kommer poliserna ut ur bilen. De upplevs som aggressiva och väldigt på enligt de vittnen Aktuellt Fokus har talat med. Enligt både Elias och andra boende börjar poliserna fråga ut några minderåriga om den senaste skjutningen i stadsdelen Rosengård, en halvmil därifrån.
– De anklagade smågrabbarna för att veta vem vilka det är som ligger bakom skjutningarna i Rosengård berättar Elias. Enligt Elias ska de även ha kallat ungdomarna för råttor och snorungar samtidigt som de sade åt småkillarna att avlägsna sig från sitt bostadsområde.
Då tröttnar Elias på polisernas trakasserier. Han ber dem att lägga ner och säger åt dem att de har rätt att vistas i sina egna bostadsområden. Då vänds polisernas aggressivitet mot honom. Utan att ha gjort något annat än att ifrågasätta polisernas beteende beslutar poliserna sig för att Elias inte får sitta ned utomhus i sitt eget område. Han ska avlägsnas.
Våldsamt omhändertagande
På den filmsekvens som finns ute på Facebook ser man hur en lugn men synbart trött och irriterad Elias sitter ned på en sten. En polisman går fram till honom och avvisar honom med hjälp av polislagens trettonde paragraf, den så kallade PL13-lagen, i folkmun även kallad för gummiparagrafen.
Elias reser på sig och börjar motvilligt gå där ifrån. När polisen till slut börjar putta och fösa bort honom. Vänder han ansiktet mot polisen och säger, ”Jag har rätt att vara här om jag vill, jag har inte gjort någonting”. Då brister det för polismannen som börjar slita i honom trots att han inte utgör något fysiskt hot. På videon ser man därefter hur poliserna brottar ned honom med full kraft då han instinktivt svänger med kroppen. När han ligger försvarslös på marken hör man hur en av poliserna säger, ”nu skärper du dig jävligt noga”.
– De rycker tag i mig, jag var oförberedd på hans reaktion, svänger med kroppen då det var obehagligt. Jag tappar balansen och då vräker de omkull mig. Huvudet flög in i väggen. De brydde sig inte. Ansiktet fick en bra smäll. Smärtan sitter fortfarande i berättar han.
Aktuellt Fokus har fått ta del av bilder som togs efteråt. På bilderna kan man bland annat se begynnelsen till en rejäl bula i pannan och rodnad i ansiktet.
Misshandlas och förs bort
Poliserna kallar in piketen som kommer till platsen nästan omedelbart. Elias el Souri förläggs med handbojor och därefter tar de honom till polisbilen. Det är då helvetet börjar enligt Elias. Enligt Elias börjar de trakassera honom på allvar i polisbilen.
– När de ska föra in mig i bilen hör jag hur en av dem frågar sin kollega om de ska lägga mig i spyor som någon tydligen ska ha kräkts upp vid ett tidigare gripande säger han och fortsätter.
– Inne i bilen fick jag ta emot fler slag. Sen började de även hålla på och försöka skrämmas och förnedra. Jag hörde hur de skrattade. De tryckte in mig ett helt litet utrymme och klämde mina ben. En av dem säger åt mig att kolla ner i golvet och sen börjar han slå mig i ansiktet.
– Man fattade liksom inte. Jag kände knappt slagen, man var ju helt pumpad på adrenalin. Det kändes helt overkligt. Jag började först fatta när de helt plötsligt slängde av mig och skulle hem.
Enligt Elias körde polisen runt med honom i bilen i drygt fem minuter. När de släppte av honom började smärtan och verkligheten komma ikapp honom. Han tvingades ta taxi hem.
Maktmissbruket och förnedringen känns värst
När vi talar med Elias berättar han hur han har upplevt det hela. Av vad man kan förstå är det mest av allt förnedringen och maktmissbruket som får Elias el Souri att bli förbannad.
– Jag har ju inte gjort mer än att suttit ned, snackat skit och käkat glass och sen kommer de och gör så här. Det är inte rätt säger han till Aktuellt Fokus och tillägger att han funderar på att göra en anmälan.
– Jag vet inte om det är så lönt däremot.
Varför tror du att de gav sig på just dig?
– Jag vet faktiskt inte. Jag har aldrig hängt med gäng eller liknande och jag är helt ostraffad. Det var väl för att jag svarade emot dem, de är på det sättet mot folk här ute. De kräver respekt men visar sällan någon tillbaka. Det är inte bara här på Lindängen.
Hans åsikt delas av Tico Andreani-Fagnani, ansvarig ungdomsledare på Lindängens Folkets Hus. Andreani-Fagnani var även den som filmade händelseförloppen. Han var även noga med att dokumentera de skador som poliserna åsamkade Elias.
– Jag kan förstå att polisen måste ta i med hårdhandskarna och bli fysiska emellanåt. Men jag kan inte köpa att man går in i områden på det här sättet säger Tico till Aktuellt Fokus när vi ringer upp honom under lördagskvällen.
Tico tillägger att han även jobbar med ungdomarna i området. Han vet vilka de flesta är sedan tidigare och att han även känner till att liknande händelser har skett förr.
– När jag pratade med Elias efteråt berättade han att de bara hade släppt honom. Jag tyckte att det lät skumt för jag såg att de inte tog hans uppgifter då de drog in honom i polisbilen. Så jag frågade om de hade tagit hans personnummer eller liknande och när han svarade nej förstod jag att de inte ens skulle rapportera det hela.
Hur ser du på det som har hänt?
– Jag tycker att det här är maktmissbruk. Folk ska inte behöva gå runt och känna sig otrygga på grund av polisen i ett demokratiskt land. Jag tycker det är för jävligt att de ger sig på en kille som Elias, en lugn kille som inte har gjort något mer än att ifrågasätta varför de trakasserar ungdomar i deras eget område. Det får vara nog med det där nu.
Kommer agera efter övergreppet
Tico Andreani-Fagnani uppger att han har kontaktat politiker, polisen och andra samhällsaktörer i Malmö. Till att börja med vill han lyfta frågan och se till att frågan om det uniformerade våldet mot unga i förorten över huvud taget kommer upp till ytan.
– Jag vill anordna en paneldebatt här i området där stans politiker, tjänstemän, polischefer och representanter från området kan mötas med eller inför områdets unga säger Andreani-Fagnani.
Poliserna agerade mot lagen
När Aktuellt Fokus ringer till Malmöpolisen visar det sig att Tico Andreani-Fagnanis farhågor stämde. Malmöpolisen kan inte hitta någon händelserapport över det våldsamma ingripandet. Man låter däremot meddela att man kommer utreda det inträffade.
Enligt polislagen paragraf ska det mycket till om polisen ska ha rätt att omhänderta en person. I lagtexten står det bland annat att den som blir omhändertagen måste störa den allmänna ordningen eller hen utgör en omedelbar fara för den allmänna ordningen. Alternativt om polisen anser du kanske kan begå ett brott. En polisman har rätt när det är nödvändigt, att avlägsna eller avvisa någon från ett visst område eller utrymme.
Klarar polisen inte av att åtgärda detta har de även rätt att omhänderta människor tillfälligt. Skulle så ske finns stränga regler kring det hela. Regler som Malmöpolisen av allt att döma har valt att bryta mot efter ett omotiverat och oprovocerat omhändertagande av en ung, skötsam och laglydig kille som valde att yttra sig mot det han ansåg vara en orättvisa begånget mot unga minderåriga personer han har ett ansvar för.
16 § Den som har omhändertagits enligt 11 § eller enligt 13 § andra stycket ska förhöras så snart som möjligt. Har omhändertagandet skett enligt 13 § andra stycket ska den omhändertagne friges snarast möjligt efter förhöret. Polismyndigheten ska dock skyndsamt överlämna den som är under arton år till hans eller hennes föräldrar, annan vårdnadshavare, en tjänsteman inom socialtjänsten eller någon annan lämplig vuxen person. I avvaktan på detta får den unge hållas kvar. Ingen får dock hållas kvar längre än sex timmar. Bedöms den omhändertagne vara i behov av hjälp eller stöd från samhällets sida, ska Polismyndigheten lämna råd och upplysningar. Om det bedöms lämpligt, ska Polismyndigheten samråda med andra samhällsorgan som svarar för hjälp och stöd av sådant slag.
När någon har omhändertagits enligt 14 § ska åtgärder för att fastställa hans eller hennes identitet skyndsamt vidtas. Den omhändertagne ska omedelbart friges så snart han eller hon har identifierats. Han eller hon får dock inte hållas kvar längre än sex timmar eller, om det är av synnerlig vikt att han eller hon identifieras, tolv timmar. Lag (2014:588).
17 § Vid omhändertagande enligt denna lag skall tillses att åtgärden inte orsakar den omhändertagne större olägenhet än som är oundviklig med hänsyn till åtgärdens syfte eller väcker onödig uppmärksamhet. Den som har omhändertagits får inte underkastas annan inskränkning i sin frihet än som behövs med hänsyn till ändamålet med åtgärden, ordning eller säkerhet. Den omhändertagne får tas i förvar om det är nödvändigt med hänsyn till ordning eller säkerhet. Den som är under femton år får
dock inte tas i förvar. Lag (1998:27).Källa: Riksdagen.se
Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se
Diskutera vidare på vår Facebooksida!
Lämna en kommentar