OTRYGGA SVERIGE| Fackförbundet SAC-Syndikalisterna vann mot Kungsbacka kommun som bröt mot offentlighetsprincipen för att försvåra facklig blockad mot skitlöner på 29 kr i timmen.
Kammarrätten har gett Syndikalisterna rätt att få veta vilka som arbetat under blockad. Facket införde blockad redan i slutet av april förra året.
Det är Lägerarbetarsektionen i Kungsbacka som överklagat Individ- och familjeomsorgsnämndens avgörande att inte lämna ut vilka personer som arbetade när Syndikalisterna (SAC) utfärdat facklig blockad.
Förenklat anser kammarrätten att handlingarna är offentliga och kan lämnas ut till fackförbundet. Det finns inte heller någon grund för att hemlighålla handlingarna.
Dålig lön – 29 kr i timmen Det var i maj som förhandlingarna mellan SAC:s lägerarbetarsektion och kommunen avslutades i oenighet. Bakgrunden är dåliga arbetsvillkor för personal inom lägerverksamhet för barn och ungdomar med neuropsykiatriska funktionshinder.
Sedan förra året arbetar de enligt den så kallade Bilaga L. Den gör att de timmar personalen arbetar på natten inte räknas som arbetstid, trots att de inte får lämna arbetsplatsen. I stället för ordinarie lön får de en ersättning på 380 kronor per dygn, vilket ger en timlön på 29 kronor efter skatt. För att behålla sina tjänster måste två av de anställda arbeta 36 timmar i månaden utöver sin heltidstjänst.
Blockaden som sattes i kraft den 27 april innebär att två av de anställda inom verksamheten inte arbetar de timmar som de enligt avtalet är tvingade att jobba utöver sin heltid.
I oktober begärde SAC att få ut namn på anställda som arbetade enligt det schema SAC satt i blockad. Kommunen hänvisade till sekretess och risken för att de anställda skulle utsättas för hot eller trakasserier.
”Hot och våld ingår inte den fackliga verktygslådan” svarade SAC, som alltså fick rätt i kammarrätten.
Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se
Lämna en kommentar