INRIKES

Fackklubben på Systembolaget tog parti för tiggande romer

INRIKES| Under den senaste tiden har EU-migranter från Rumänien blivit en grupp som attackerats, blivit utsatta för våld och hot av personer som reagerar på att de tigger. Den största gruppen som är i Sverige och tigger är Romer som tvingas leva i ett utanförskap i Rumänien eftersom de utsätts för diskriminering. Under söndagen har en grupp Rumänier arrangerat en manifestation mot tiggarna för att de inte vill förknippas med landsmännen som tigger. Anställda på Systembolaget på Gullmansplan arrangerade en manifestation till stöd för EU-migranter som en reaktion planerna på anti-tiggare demonstrationen. Aktuelltfokus har pratat med Emil Boss som är en av de anställda på Systembolaget vid Gullmansplan och en av arrangörerna bakom manifestationen.

Varför arrangera ni en manifestation i söndags?

Vi upplever att de som sitter vid får butik utsätts för mycket trakasserier och rasistiskt bemötande av framför allt berusade män. Vi i personalen har flera gånger fått gå emellan. Sedan hörde vi att det skulle vara en demonstration på Gullmarsplan, utanför vår butik, som en del av en rasistisk kampanj om att stoppa tiggeriet. Då kände vi att vi inte ville att de skulle få stå oemotsagda. Vi ville föra fram budskapet att romerna och alla EU-migranter har rätt till ett värdigt liv i Sverige och i hemländerna och att alla människor har rätt till bostad, mat och sjukvård. Därför fokuserade vi på att samla organisationer som arbetar med praktisk solidaritet och på att få dem att komma till Gullmarsplan och berätta om hur man kan engagera sig rent konkret för att stötta utsatta EU-migranter.

Er fackklubb på systembolaget arrangerade manifestationen? Hur kom ni fram till det beslutet och varför??
Det var en mycket spontant och snabbt arrangerad samling. Vi fick höra talas om ”Stoppa tiggeriet”-demonstrationen på onsdagen. Vi bildade ett facebookevent på Torsdagen och kontaktade HEM och de andra solidaritetsorganisationerna. Demonstrationen hölls på Söndagen. En viktig anledning till att vi gjorde det här var att den främlingsfientliga demon skulle ske just vid vår arbetsplats och spä på ett problem som vi har daglig kontakt med i jobbet, nämligen den rasistiska hetsen mot de som sitter utanför vår butik och tigger.

Har ni som anställda på Systembolaget på Gullmansplan sett ett hårdare klimat mot tiggarna?
Det har varit ganska hårt under hela vintern. På vintern samlas fler personer i minigallerian mellan vår butik och Hemköp på grund av kylan och det brukar alltid vara stökigare än under sommarhalvåret, så någon tendens är svårt att uttala sig om här, men situationen har varit ganska allvarlig. Vi har två heltidsanställda ordningsvakter som jobbar ihop och det är oftast de som får köra iväg aggressiva personer, men bara under de timmar då de inte är i tjänst eller då de har varit på rast, har vi i personalen blivit tvungna att ingripa flera gånger de senaste månaderna när rasistiska glåpord kastats mot de som tigger. Vid Lucia var det en kraftigt berusad man som stod och gallskrek på en ung tjej, Irina. Hon satt på en filt och höll väldigt låg profil. Mannen gastade ”Hon ska visa mig respekt. Jag är född i det här landet. Jag är svensk, hon ska fan visa mig respekt!”. Vi körde bort honom men han kom tillbaka och stod och häcklade henne tills vi gick ut igen. Vid ett annat tillfälle var det en kvinna som spottat på Irina.

Vilka höll tal på er manifestation?
Emil Boss från vår driftsektion, Sven Hovmöller från Föreningen HEM (för hemlösa EU-migranter) och Hans Calderas från Nätverket för utsatta EU-medborgare talade och vi delade ut flytblad med kontaktuppgifter till ett tiotal solidaritetsorganisationer i Stockholm. Stockholms LS lånade ut soppkök och vi bjöd på kaffe och nyponsoppa.

Hur många samlades på er manifestation?
Mellan 50 och 100 personer.

Är du nöjd med uppslutningen och manifestationen?
Vi är mycket nöjda med tanke på hur snabbt ihopdraget detta var.

Hur ser ni att demonstrationen mot tiggarna och tiggeriet vart så få?
Vi är övertygade om att de skulle varit fler om vi inte fått polis och journalister att försöka kontakta de fem arrangörerna (de svarade f ö aldrig på facebook-meddelandena från närpolisen Globen, Metro och Stockholms Direkt) och om inte vi inte tillsammans med många andra på ett artigt men ihärdigt sätt debatterat främlingsfientligheten i deras Facebookevent. Min bild av arrangörerna är att de inte ville kännas vid att deras samarbetspartner ”Stoppa tiggeriet” är en främlingsfientlig kampanj (Den hetsar mot invandring generellt och kunde egentligen lika gärna hetat ”Stoppa invandringen”) och att de inte ville kännas vid att deras egna eventdeltagare gick in på vår sida och hetsade mot romer på ett ganska otäckt sätt.

Rickard Karlsson
rickard.karlsson@aktuelltfokus.se

Klicka för att kommentera

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp