INRIKES

Fattigdomsvåg i Malmö bakom ökad prostitution

malmo
MALMÖ| Det har länge talats om att prostitutionen har flyttat till nätet, men i Malmö ökar antalet fattiga kvinnor som säljer sex på gatan.

– Förr var det mer svenska flickor. Många var aktiva i ett missbruk eller hade psykisk ohälsa i någon form. Men dem ser vi inte längre, de är borta, säger Katarina Klostergaard som är Socionom och arbetar på Mikamottagningen i Malmö.

Hon säger till SR Ekot att sexhandeln har förändrats snabbt de senaste åren. Mikamottagningen ägnar sig bland annat åt uppsökande verksamhet ute på gatorna, där de träffar både prostituerade och sexköpare. Under de senaste åren har de märkt att gatuprostitutionen i Malmö har förändrats. Medelåldern som tidigare låg mellan 35 och 40 har sänkts betydligt.

Fattiga kvinnor som säljer sex
Mikamottagningen för statistik över hur många personer som säljer sex på gatan och förra året uppgick siffran till 47 kvinnor. Det var en öknning med tolv personer jämfört med året innan och siffrorna för våren tyder på att ökningen har fortsatt under 2016.

Mikamottagningen ser även en förändring i vem som säljer sex på gatan de senaste åren. Det är idag en större andel fattiga rumänska kvinnor som säljer sina kroppar. Det är svårt att säga en exakt ålder, men någonstans mellan 20 och 25 är snittåldern.

Anledningen varför kvinnorna väljer att sälja sex är antingen ekonomiska skäl eller i vissa fall människohandel. Men även i fall där människohandel spelar in handlar det om problem med den privata ekonomin.

Redaktionen

Klicka för att kommentera

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp