INRIKES

FI-topp vill se yrkeförbud för organiserade nazister

SKÅNE FI-toppen tillika Lundapolitikern Joakim Månsson Bengtsson anser att Kraftringen ska sparka en anställd NMR-nazist. Enligt Månsson Bengtsson är han inte emot ett principiellt yrkesförbud när det gäller organiserade nazister inom Nordiska Motståndsrörelsen.

Det var den 20 december som det militanta antifascistiska nätverket Antifascistisk Aktion avslöjade att en organiserad NMR-nazist arbetar på säkerhetsklassade Kraftringen. På sin fritid är Namn djupt involverad i den nazistiska terrororganisationen Nordiska Motståndsrörelsen. NMR är en organisation som vill gripa makten genom en nationalsocialistisk revolution.

Efter att Sydsvenskan uppmärksammade det hela har reaktionerna från allmänheten varit kraftiga. Även Kraftringen har reagerat med att skärpa säkerheten. En som har reagerat är Lundapolitikern Joakim Månsson Bengtsson. På Facebook har Månsson Bengtsson krävt att Kraftringen ska tänka på sina kunder och sparka nazisten.

Joakim Månsson Bengtsson (fi)

Varför borde nazisten ifråga få sparken enligt dig?

– Jag tycker det är rimligt att ifrågasätta om personen i fråga ska ha jobbet kvar utifrån flera aspekter. Jag som kund känner mig otroligt dålig till mods över att det jobbar nazister som vill ha ihjäl mig och så många av mina romska, judiska, rasifierade, hbtqia-definierade medmänniskor och vänner på vårt kommunala energibolag. Det sänker förtroendet för Kraftringen om en går i försvar för en nazist som är medlem i Nordiska Motståndsrörelsen och som, om uppgifterna stämmer från Sydsvenskan, varit delaktig i våldsamma demonstrationer.

– Jag tycker också det finns en respekt att visa gentemot de andra medarbetarna på Kraftringen och viktigt ur arbetsgivarperspektiv att säkerställa att ingen mår dåligt hos personalen, varken nu eller i framtiden.

– Det är osäkert vad som krävs för att en medlem i en våldsam nazistisk organisation ska gå över gränsen. Uppenbarligen har flera gränser redan överträtts enbart med tanke på att han går med i nazistiska demonstrationer och är medlem hos en organisation som vi inte får glömma utgör det största säkerhetshotet i Sverige idag.

Joakim Månsson Bengtsson säger även att Sverige borde följa Finlands exempel och förbjuda NMR.

– Detta är en organisation som bör vara terroriststämplad och förbjuden. Finland har precis förbjudit Nordiska motståndsrörelsen i Finland och det är den väg Sverige behöver gå också.

Kan du tänka dig yrkesförbud för NMR-nazister?

– Jag tycker som sagt att det är rimligt att ifrågasätta om nazister från Nordiska Motståndsrörelsen bör vara anställda i fall som dessa. Jag tycker att det får ske bedömningar vid varje tillfälle men jag tror min reaktion hade varit den samma om det gällt andra jobb.

Har inte nazister också rätt att försörja sig?

– Jo men på vems bekostnad är ju frågan. På kollegors rädsla, på kunders rädsla och på samhällets rädsla. Jag tycker att det ska diskuteras mer och den allmänna inställningen om att åsiktsfrihet råder och att det ska stå som försvar för nazister bör ifrågasättas grundligt. Det är fullständigt oproportionerligt att vara tillåtande till de som inte bara vill utan också mobiliserar för att mörda oss. Jag har anmält anhängare av Nordiska Motståndsrörelsen för hatbrott, olaga hot och nazister har skickat dödshot till mig. Jag kommer aldrig acceptera nazisternas intrång på andras frihet, säger Joakim Månsson Bengtsson.

Högerextrem terrororganisation

Nordiska Motståndsrörelsen är ett öppet nazistisk parti som har legat bakom en mängd våldsdåd och attacker på oliktänkande, ickevita, fackförbund och HBTQ-personer. Tidigare i år dömdes tre NMR-medlemmar för inblandning i en serie bombdåd i Göteborg. Flera av NMR:s medlemmar är dömda för dråp och mord. För ett par veckor sedan förbjöds NMR från att verka i Finland.

Enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp råder det inga tvivel om att Nordiska Motståndsrörelsen är en terrorgrupp.

– Det är definitivt en terrorgrupp. Dels vad det gäller ideologi, att man vill störta demokratin och införa ett nationalsocialistiskt styre, dels att man har paramilitära aktiviteter och vapengömmor. Tydligast blir det väl efter händelserna i Göteborg där tre individer med kopplingar till NMR skulle spränga flyktingboenden. De uppfyller rekvisiten för en terrorgrupp, sa Magnus Ranstorp till Dagens ETC tidigare i år.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se

Upp