UTRIKES

Finska polisstyrelsen vill förbjuda Nordiska Motståndsrörelsen

FINLAND | Polisstyrelsen i Finland kommer att arbeta för att få den nynazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen nedlagd.

Polisen inledde en utredning i höstas om ett förbud mot vad de definierar som extremrörelser, rapporterar finska Hufvudstadsbladet. Om förbudet berör fler organisationer än Nordiska Motståndsrörelsen är oklart. Polisstyrelsen anser att extremrörelserna bryter mot finska lagar och god sed.

– I Finland finns inget utrymme för våldsamma och rasistiska organisationer, säger Polisöverdirektör Seppo Kolehmainen i ett pressmeddelande.

Sedan tidigare har Tyskland försökt med förbud mot naziströrelser för att stoppa framfarten av nazister efter andra världskriget. Förbudet har dock inte lyckats stoppa nynazistiska grupperingar i landet – utan istället lett till att de blivit mer dolda. Ett exempel är den tyska terrorcellen Nationalsozialistischer Untergrund, NSU, som under perioden 2000-2007 hade ihjäl tio personer. Då gruppen undvek allmänheten var de helt okända för polisen fram tills 2011, då två av medlemmarna hittades döda.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Upp