UTRIKES

Anarkistiskt klotter på Thailändsk domstol – radikala vänstern växer

bankok
UTRIKES | Det var tidig morgon under söndagen den 24 Maj som det hade målats anarkistiska symboler på brottmålsdomstolen i Thailand. Det är Ratchadas brottmålsdomstol i Bangkok som blivit utsatt för graffitin vilket är det första gången det skett. Även det närliggande området blev markerat med olika anarkistiska symboler.

Attentaten har lett till en stor uppmärksamhet bland det thailändska etablissemanget. Symbolerna togs snabbt bort efter de hade upptäckts. Domstolen är kameraövervakad och polisen har gått ut med att de ska gå in hårt på gärningsmännen. Thailand har sedan landet blivit en konstitutionell monarki styrts främst av olika militärdiktaturer som letts av militärer som fått sin utbildning i 1930-talets fascistiska Europa. Auktoritär konservatism och fascism har styrt landet med järnhand där politiska motståndare i form av främst studenter massakrerats.

En radikal vänster växer fram
Vänster har aldrig fått något fäste i landet. Undantaget är Isaan, den fattigaste delen av Thailand där en kommunistisk gerilla fram till 1990-talet krigade mot den thailändska staten. Efter ett misslyckat mordförsök på den thailändska kungen fick den thailändska militären mer stöd från folket och kunde slutligen göra sig av med gerillan.

På 1990-talet kom socialdemokratin in med Thaksin Shinawatra. Thaksins parti rödskjortorna har vunnit alla demokratiska val sedan de startat men militären har alltid förbjudit rödskjortornas partier och ersatt den folkvalda regeringen med en militärjunta. Militärens repressalier mot rödskjortorna har gjort att det bildats en ännu mer radikal vänster som trots lite aktivism redan fått det thailändska etablissemanget att börja skaka.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Klicka för att kommentera

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp