INRIKES

Före detta politiker plockar ut skattemiljoner i fallskärmar

KAPITALISMEN| Flera ex-politiker plockar ut miljoner i fallskärm trots att de driver företag eller arbetar.

I en granskning gjord av Värnamo Nyheter visar det sig att flera lokala politiker som tidigare suttit i riksdagen plockat ut miljoner av inkomstgarantin. Inkomstgarantin ska inte gälla om man har inkomst, men med hjälp av luckor i systemet kan ex-politiker både arbeta och driva företag.

Socialdemokraten Carina Hägg åkte ur riksdagen 2014 och har sedan dess plockat ut över 1,1 miljoner kronor samtidigt som hon driver ett aktiebolag och organisationen Maghreb Policy Center. Genom att inte plocka ut någon vinst ur sitt företag kan hon plocka ut miljoner från skattebetalarna genom inkomstgarantin. När VN konfronterade Hägg vägrade hon att svara på frågor.

Vänsterpartisten Alice Åström lämnade riksdagen 2010 och har sedan dess plockat ut över 2,5 miljoner kronor. Sedan hon lämnade riksdagen har hon jobbat för Vaggeryds kommun i olika uppdrag. Åström svarar tidningen att hon tycker det hon gör är positivt och kan ses som gratisarbete åt kommunen. Hon tycker också att det är bättre att jobba billigt än att gå hemma. Hon ser ingen anledning till att avsäga sig sin miljonersättning trots att hon har en inkomst genom kommunen.

Kristdemokraten Irene Oskarsson lämnade riksdagen 2014 och gick över till kommunpolitiken, där hon fortsätter att plocka hem skattepengar. Trots sina avlönade uppdrag har hon plockat ut över 600 000 kronor ur inkomstgarantin. Till VN berättar hon att hon inte har några problem med att hon oskäligt får skattepengarna, då de ger henne möjligheten att jobba ideellt med frågor hon brinner för.

Kristdemokraten och förre bostadsministern Stefan Attefall har plockat ut 228 576 kronor. Han är ordförande i det kommunala bostadsbolaget Vätterhem, ledamot i ett annat bolag och driver ett helt eget, annat, bolag. Alla tre poster är arvoderade. Han berättar för tidningen att han förtjänar pengarna då han behövde dem för att bygga upp sin verksamhet.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Upp