INRIKES

Före detta Ung Vänster-toppen Markus Allard: ”SD agerar som Vänsterpartiet”

collagema

INRIKES | I ett nytt poddavsnitt diskuterar den före detta Ung Vänster-toppen, Markus Allard om den nuvarande SD-splittringen. I avsnittet drar han paralleller mellan sin egen uteslutning ur Vänsterpartiet och Ung Vänster och det som nu väntar ett 30-40-tal medlemmar från Sverigedemokratisk Ungdom och Sverigedemokraterna.

Det är väldigt väldigt likt det vi själva fick uppleva när vi var med i Ung Vänster och Vänsterpartiet säger Allard cirka 49 minuter in i podavsnittet.

Intervjuas av Aktuellt Fokus

Aktuellt Fokus har talat med den före detta Ung Vänster-toppen som bland annat menar att det som sker inom Sverigedemokraterna är ett maktspel som sker inom alla etablissemangspartier. Allard menar även att Sverigedemokraterna har tillåtits växa sig starka eftersom vänstern har lämnat “walkover”.

Varför drar ni de likheter ni gör i podden, mellan Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna och de olika fallen av uteslutningar?

– Dels har du själva sättet det görs på. Man skyller, från ledningens sida, ifrån sig på en massa olika saker och använder sig av det liberala begreppet extremism. I Vänsterpartiet viftade de med artiklar skrivna av Svenskarnas Partis Realisten, i SD viftar de med artiklar skrivna av Expo. “De har kontakt med extremister”. Det där är inte ett problem så länge du inte hotar toppolitikernas egenintressen. Det är det det handlar om, maktspel. Sen är det klart att ideologi och olika idéer spelar in, men det är ganska sekundärt för dessa fall. Så länge du inte hotar någon politiker skiter de fullständigt i vad du tycker.

Ser du några fler likheter mellan Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet?

– Alla riksdagspartier fyller idag funktionen av att vara försörjningskälla till de interna politikerna. Allt annat kommer i andra hand. Partierna attraherar människor genom att måla upp en fasad av något de inte är. I ett läge när deras politik förpassar människor till samhällets soptipp kommer så klart många av dessa fasader att attrahera människor. Det blir dock ett problem för dessa partier om några medlemmar faktiskt visar sig tro på den politik man säger sig vilja föra (men inte för) och går med i partiet för att realisera respektive ideal. Då blir det helt enkelt inte lika lätt för politikerna att i lugn och ro fortsätta leva på partistödet. Vänsterpartiet är ju knappast ett parti som drar till sig folk, men Sverigedemokraterna är det, de har vuxit explosionsartat såpass att kroppen har blivit större än vad huvudet förmår att kontrollera. Detta beror väl delvis på grund av att den så kallade “vänstern” har låtit SD vinna på ”walkover”.

Hur menar du då?

– Jag menar att SD och V är precis som alla andra av de politiska etablissemangets partier – de är ingenting mer än parlamentariska projekt. Politikerreservat. Klart som fan de kommer klippa folk som kan hota ledarskiktets ambitioner om att fortsätta vara ledarskikt.

Så du tror att SDU:arna är mer troende?

– Jag tror inte att SDU-ledningen skulle vara särskilt annorlunda vid makten. Problemet är egentligen inte personerna utan strukturerna i hur de parlamentariska partierna är strukturerade. Antingen bygger man partier som har som syfte att parasitera på den parlamentariska apparaten eller så bygger man partier som har som syfte att bygga infrastruktur för en större rörelse vars mål går bortom det rådande samhället.

– SD-organisationernas så kallade “nationalism”, vad är det annat än kampen om politikerlöner och partistöd? Politiker som pekar ut fattiga som samhällsproblem och splittrar arbetarklassen bara för att de själva ska kunna sitta och leva på politikerförmåner. SDU eller SD spelar ingen roll. De är en del av samma spel som exempelvis Centerpartiet och Vänsterpartiet.

Fakta

Markus Allard blev utesluten ur Vänsterpartiet i slutet av 2013 med motiveringen att han hotade att splittra ungdomsförbundet. Uteslutningen av Allard innebar en splittrad vänster i Örebro och ett nytt lokalt parti, Örebropartiet. Vänsterpartiet valde att hota samtliga ÖP-vänliga V-politiker med utslutning. I valet 2014 fick Örebropartiet mer än 1000 röster i kommunvalet. Även en rad andra distrikt drabbades av uteslutningar i efterdyningarna av Ung Vänsters hanterande av Örebrodistriktet. Exempelvis Uppsala. Ung Vänster och Vänsterpartier har slagit ifrån kritiken och vidhåller att uteslutningarna låg i linje med partiets demokratiska värderingar.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se

10 kommentarer

10 Comments

 1. ErikC

  2015-04-18 den 20:43

  Intressanta paralleller! Jag väntar med spänning på vad Örebropartiet har att erbjuda och hoppas att de skickar iväg etablissemanget dit det hör hemma, inte i politiken.

 2. Natschki

  2015-04-16 den 12:05

  Jag tänkte precis samma sak. Det är skrämmande likt det vänsterpartiet gjorde mot Allard och Co.

 3. nineel jasmine

  2015-04-15 den 17:57

  Örebropartiet borde byta namn, så att det kan finnas i fler städer, som tex i norrköping.

 4. Christer

  2015-04-15 den 14:54

  Intressant analys av situationen i SD, och i V med för den delen!

 5. AKW

  2015-04-15 den 14:10

  Örebropartiet är så vitt jag vet det enda partiet i den svenska politiken som försöker göra något slags nytt projekt inom vänstern. Den svenska vänstern står och gormar och skriker om allt och inget samtidigt som de uträttar nada, och förlorar mer och mer förtroende bland den svenska arbetarklassen. Örebropartiet har ju faktiskt slagfasta idéer, svart på vitt, som inte bara är helt och hållet rimliga utan också får en att tänka efter lite varför de inte redan är en självklarhet. Inga skyhöga löner för politiker, avgiftsfri kollektivtrafik, avgiftsfria preventivmedel och massor av andra frågor som väcker en tanke: det är fan förjävligt hur det ser ut idag. Det känns som om Örebropartiet faktiskt vill något, vilket verkar vara något utav en helig gral inom svensk politik: en myt vi slutat tro på. Jag hoppas innerligt att organisationen håller sig till nästa val och kommer in, det ska bli spännande att se hur de andra partierna klarar av det.

 6. Agneta.E

  2015-04-15 den 14:07

  Har aldrig tänkt på det settet. Att dom bara gör det för sig själva.
  Tack Markus.

 7. Agneta.E

  2015-04-15 den 10:26

  Har aldrig tänkt på det settet. Att dom bara gör det för sig själva.
  Tack Markus.

 8. Diana

  2015-04-15 den 05:34

  Haha klockrent! Go ÖP!

 9. kalle

  2015-04-14 den 22:56

  Höger och vänster, rött eller blått!
  Er fasad ett rent jävla skämt
  Ni ska få se vem som egentligen styr
  Gatans Parlament!!!

 10. Hugo

  2015-04-14 den 21:32

  Så skönt med politiska människor som inte är så jävla fega. Hade man bott i Örebro skulle jag nog kontaktat ÖP för att prata lite med dem, verkar vettiga och en skön fläkt för den svenska vänstern.

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp