ARBETSLIV

Försäkringskassan skärper tonen mot oseriösa arbetsköpare

INRIKES | Försäkringskassan höjer tonen mot arbetsköpare som inte tar tag i hög sjukfrånvaro på arbetsplatsen. Gör inte arbetsköparen tillräckligt för att få ner sjukfrånvaron så kan Försäkringskassan anmäla arbetsköparen till Arbetsmiljöverket.

Sjukfrånvaron fortsätter öka i vissa branscher och Försäkringskassan vill nu vända trenden genom att öka pressen på arbetsköparna. Försäkringskassans möjligheten att anmäla arbetsköpare till Arbetsmiljöverket är inte ny, men den har använts i begränsad omfattning. Ett nytt samarbetsavtal har därför precis undertecknats av myndigheterna. De områden som arbetet inriktas på i år är skola, vård, omsorg, socialtjänst samt personliga assistenter. Samtliga är så kallade kontaktyrken där ökande sjuktal syns tydligt.

En anmälan till Arbetsmiljöverket kan leda till en inspektion av arbetsplatsen. Arbetsmiljöverket kommer att undersöker om det finns brister i det systematiska arbetsmiljöarbetet, som rehabilitering, arbetsanpassning eller om det finns andra brister som gör att folk blir sjuka av arbetet.

Anmälningar till Arbetsmiljöverket handlar vanligen om arbetsplatsolyckor eller skador och sjukdomar kopplade till personens arbetsuppgifter. Hittar Arbetsmiljöverket brister under sin inspektion ställs krav på åtgärder. Om åtgärderna inte görs tvingas arbetsköparen betala ett vite, företagsböter.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Klicka för att kommentera

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp