INRIKES

Försvarsadvokater kräver 82 miljoner av skattebetalarna

VÄLFÄRDSPLUNDRARNA| Rättegången mot 32 personer som står åtalade för välfärdsplundring i Södertälje är avslutad. De åtalade lurat både Arbetsförmedlingen och Södertäljes kommun på 6,7 miljoner. Nu vill försvarsadvokaterna plocka massiva summor från skattebetalarna.

32 personer åtalades för att ha lurat Arbetsförmedlingen och Södertälje kommun på 6,7 miljoner. Beloppen är småpengar jämfört med vad de misstänktas advokater, 38 stycken till antalet nu kräver i ersättning för sina insatser, 82 miljoner kronor i genomsnitt 2,1 miljoner per advokat. Mest kräver de två advokater som försvarat en kvinna som enligt åtalet satt i ledningsgruppen för det aktuella hemtjänstbolaget. De har lämnat in kostnadsräkningar på 6,8 miljoner kronor, skriver Länstidningen Södertälje.

Hemtjänstföretaget anklagas för att ha debiterat kommunen för arbete som inte utförts och för att ha fuskat med nystartsbidrag. Rättegången mot de 32 åtalade avslutades den 1 juni, och dom väntas falla den 5 oktober.

I ett annat jättemål med anknytning till Södertälje dömdes förra sommaren ägarna till ett assistansbolag för att ha lurat till sig 30 miljoner kronor från Försäkringskassan. De två männen i 45-årsåldern dömdes i hovrätten till 5,5 respektive sex års fängelse. 32 personer som varit anställda som assistenter blev också fällda.

Rickard Karlsson
rickard.karlsson@aktuelltfokus.se

Klicka för att kommentera

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp