UTRIKES

Franska regeringen ska tvinga igenom slakten av anställningstryggheten

FRANKRIKE| Demonstranter har samlats i flera franska städer för att protestera mot ett kontroversiellt förslag till ny arbetsmarknadslagstiftning. Lagen som ska ge arbetsköparen mycket stor makt är en rak höger på arbetarnas anställningstrygghet. Nu ska regeringen införa lagen mot folkets vilja.

Lagen, som ska ge arbetsköparna större möjligheter att säga upp och sparka anställda är ett angrepp på arbetarna. Anställningstryggheten för arbetare är snart ett minne blott. Förslaget har väckt stor uppmärksamhet och ilska i Frankrike. Den folkliga och fackliga proteströrelsen Nuit Debout, som genomfört nattliga demonstrationer runt om i Frankrike sedan början av mars har ökat intalet deltagare. Ilskar riktas mot Socialdemokratiska regeringen som bara springer arbetsköparens ärenden vägrar lyssna på fackets kritik.

Tidigare i veckan meddelade franska regeringen att man tänker gå förbi parlamentet och tvinga igenom lagen med stöd av en särskild paragraf i grundlagen. Beskedet har skapat ilska och fått oppositionen att kräva en misstroendeomröstning i parlamentet.

Trots protesterna har regeringen inga planer på att dra tillbaka lagförslaget, meddelade talespersonen Stephane Le Foll.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

To Top