INRIKES

Friades för sexköp av funktionshindrad – sju månader senare greps han för pedofilbrott

VÄSTERNORRLAND Polisen är mycket förtegen om det inträffade men bekräftar att den kommuntjänstemannen hämtades in för förhör i november och att han är misstänkt för sexbrott mot barn. Sju månader tidigare friades han för att ha köpt sex av en mentalt funktionshindrad flicka.

Fram tills nyligen arbetade Christian Amthor som tjänsteman i Sollefteå kommun. När misstankarna om sexbrott mot barn blev kända agerade kommunen direkt och stängde av honom från sitt arbete. Exakt vad misstankarna rör sig om vill inte polisen gå in på. Enligt polisen råder det sträng sekretess i ärendet. Polisen har däremot bekräftat att det rör sig om ett sexbrott mot ett barn.

När Aktuellt Fokus granskar Christian Amthors förflutna visar det sig att han sedan tidigare stått åtalad för att ha köpt sexuella tjänster från en mentalt funktionshindrad flicka.

I tingsrätten berättade flickan att kontakten med Christian Amthor inleddes på nätet. I en privat chatt ska han övertalat henne till att fotografera och filma sig själv i utbyte mot pengar. Flickan har även uppgett att hon vid två tillfällen träffade Christian Amthor och hade sex med honom i hans bil. Enligt flickan fick hon 1000 kronor för att ha sex med honom.

Som bevisning kunde åklagaren bland annat presentera flera swishbetalningar samt vittnesmål från flickans mamma och gode man. Christian Amthor erkände att han hade betalat den funktionshindrade flickan för bilder men förnekade att han hade träffat henne personligen för att ha sex.

På grund av den funktionshindrade flickans svårigheter att tala ut i tingsrätten valde tingsrätten att fria Christian Amthor. I domen spekulerar tingsrätten bland annat i om polisen kan ha ställt ledande frågor till den utsatta flickan. Tingsrätten skriver även att vittnena som avser mamman och flickans gode man inte har kunnat berätta om vad pengarna från Christian Amthor avsåg.

Christian Amthor är frisläppt medan utredningen pågår. Enligt en tjänsteman på Sollefteå kommun sade Amthor nyligen upp sig från sitt arbete i kommunen.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se

Upp