Friskola gör mångmiljon-vinster igen

Publicerad den

Skriven av

Lindström Erik

Lästid: 2 minuter

KAPITALISMEN   Friskoleföretaget Internationella Engelska Skolan fortsätter göra mångmiljonvinster på skattebetalarnas bekostnad. Med tveksamma metoder hittar IES allt fler sätt att ...

KAPITALISMEN   Friskoleföretaget Internationella Engelska Skolan fortsätter göra mångmiljonvinster på skattebetalarnas bekostnad. Med tveksamma metoder hittar IES allt fler sätt att komma över skattepengar.

Friskoleföretaget Internationella Engelska Skolan, IES har släppt sin delårsrapport för perioden oktober-december 2019. Rapporten visar att företagets ägare har gjort en ekonomisk vinst på 44,4 miljoner kronor efter skatt. Samtidigt ökar intäkterna till 814 miljoner.

I Sverige har vi ett marknadsorienterat friskolesystem där friskolorna får en skolpeng för varje inskriven elev. Skolpengarna finansieras helt och hållet med skattepengar. IES är en av de friskolorna som lockar elever med höga betyg för att få ett större elevantal. En rapport som jämförde friskolors betygsättning i relation till resultaten på nationella proven visade att IES fuskar med betygsättningen.

Skattemiljonerna går till Spanien

En stor del av skattepengarna som IES fått har gått till ägarnas skolverksamhet i Spanien. Enligt rapporten äger nu IES sju skolor med totalt 4800 elever. De påstår sig vara den sjätte största icke-religiösa skolaktören i Spanien.

IES har också använt sig av tveksamma metoder för att roffa åt sig mer skattepengar. Helåret 2016/17 fick IES ett extra stöd på 20 miljoner i läxhjälpsbidrag. Läxhjälpsbidraget är skapat för att ge extra stöd till skolor med låga studieresultat. Då såg IES till att få mest pengar till läxhjälp i hela landet. Stockholms samtliga kommunala skolor – med mer än tre gånger så många elever – fick endast 16 miljoner i läxhjälpsbidrag.

Kommunala skolor blir lidande

Utöver att skolpengen i friskolesystemet ska gå till ägarnas vinster istället för utbildning påverkas de kommunala skolorna negativt på andra sätt. Till exempel när en friskola som IES etablerar sig i en kommun och tar åt sig elever innebär det förlorade skolpengarnför de kommunala skolorna.

Kallade Sverige kommunistvälde

Det har tidigare riktats kritik friskolesystemet och IES affärsidé som går ut på att suga ut skattepengar i Sverige och investera dem utomlands. Skolföretaget grundades av Barbara Bergström och hennes make Hans Bergström. Som svar på kritiken inför valet 2018 kallade Hans Bergström Sverige för ett kommunistvälde som måste ta slut. Ett uttalande som har kommit att bli ett stående skämt bland människor som vill förbjuda vinster i välfärden.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se

Diskutera vidare på vår Facebooksida!

Dela artikeln på sociala medier

Lindström Erik
Om skribenten:
Lindström Erik
Erik Lindström är en ekonomisk skribent med bred erfarenhet inom finans, marknadsanalys och affärsstrategi. Han har arbetat för flera ledande affärspublikationer och är känd för sin förmåga att förklara komplexa ekonomiska frågor på ett lättförståeligt sätt. Lindström har en magisterexamen i ekonomi från Stockholms universitet.

Lämna en kommentar