Kontakta oss

INRIKES

Gräsrotsaktivister arrangerar demonstration mot förluster i välfärden

Publicerat

den

ESKILSTUNA| Nu står det klart att välfärdsprofitören Attendo tar över delar av äldrevården i Eskilstuna. Beslutet har upprört många eskilstunabor. Nu på lördag den 25 februari planeras en demonstration mot förluster i välfärden. Bakom protesterna står Förbundet Tillsammansskapet i Eskilstuna.

Aktuellt Fokus har pratat med Nathalie Söderberg som kallar privatiseringsbeslutet för galet.

Hur kommer det sig att ni tänker protestera?
– Vi protesterar för att det är galet att det idag är tillåtet att ta skattepengar som går till välfärden och stoppa i egna fickor. Det behövs mer resurser i skolor och inom vården, inte mindre.

Är det inte bra med valfrihet?
– Valfrihets-argumentet är genomfalskt, det handlar enbart om vinst och vinsten går alltid först om riskkapitalisterna får välja. Valfrihet är ett ord som urvattnats helt. Om valfrihet innebär att det finns privata företag som driver välfärdsverksamhet, så går det alldeles utmärkt att göra utan vinstuttag. Men det vill dom inte. Dom vill absolut ha den där vinsten. Privata företag med vinstuttag tjänar pengar på att ha lägre personaltäthet, inte ge de anställda heltidstjänster och spara in på annat. För vilka är det valfrihet? För eleverna som går på skolor där ägarna väljer att lägga ner när vinsten inte är tillräcklig? För brukarna i äldreomsorgen där det inte finns tillräckligt med personal för att kunna ta promenader utomhus när man vill det? För människor på landsbygden som tvingas ta sig många mil till närmsta vårdcentral för att kommunen säljer ut vården och de privata inte tycker det är tillräckligt lönsamt i mindre orter?

Ska man tolka det som att Tillsammansskapet tar ställning mot massprivatiseringen?
– Haha. du kan tolka det som att tillsammans för Eskilstuna gör det säger Nathalie Söderberg.

I Facebook-eventet till demonstrationen skriver Tillsammansskapet att de säger nej till riskkapitalister som blir rika på våra gemensamma skattepengar.

2016 tog Attento ut 649 miljoner kronor i vinst – 649 miljoner kronor som hade kunnat stanna kvar i vår vård, skola och omsorg. Det är ett steg i helt fel riktning och en utveckling vi inte vill se i Eskilstuna. Vi säger nej till riskkapitalister som vill bli rika på våra skattepengar. Tillsammans manifesterar vi för ett Eskilstuna där vi inte går med på förluster i välfärden!


Kim Fredriksson

kim.fredriksson@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons