UTRIKES

Grekiska öbor nominerade till Nobels fredspris

NOBELS FREDSPRIS | Grekerna nominerade till Nobels fredspris. Under den fruktansvärda flyktingkrisen så har den grekiska befolkningen visat humanitärt hjältemod.

När båt efter båt med nödställda flyktingar har nått de grekiska öarna och då särskilt Lesbos har lokalbefolkningen solidariskt givit all den hjälp de har förmått.

Över 900,000 flyktingar har nått de Grekiska öarna under det senaste året och lokalbefolkningen samt volontärer har gjort allt för att hjälpa dem. Nu har en internationell grupp av akademiker nominerat den grekiska öbefolkningen till Nobels fredspris för deras “Empati och självuppoffring”. Nomineringstiden går ut 1:a februari men initiativtagarna har redan haft möte med Greklands migrationsminister Yiannis Mouzalas som helt stöder nomineringen.

I motivationen sägs:
“På avlägsna grekiska öar har mor/farmödrar sjungit skräckslagna flyktingbarn till ro, medan lärare, pensionärer och studenter har spenderat månader på att ge mat, husrum, kläder och skydd till flyktingar som riskerat sitt liv i flykt från krig och terror”
Människorna på de grekiska öarna är ödmjuka inför sitt av världen sedda hjältedåd. Matina Katsiveli, 61, pensionerad domare som bor på ön Leros säger: “Belöningen ligger i leenden från de människor vi hjälper”

På twitter har nomineringen kommenterats från grekiska aktivister som säger: “Vi behöver inte Nobels fredspris, vi behöver säkra vägar in i Europa”.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Klicka för att kommentera

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp