NOTISER

Grov misshandel av flykting vid utvisning – blev dömd men kom mycket lindrigt undan

1473324791
INRIKES | De anklagades för att ha kastat in en flykting i en vägg och slagit honom upprepade gånger på halsen. Nu har två anställda vid Kriminalvårdens transportenhet dömts för misshandeln efter vittnesmål från en anställd på Migrationsverket. Stämningen var hotfull och aggressiv. Vittnet har aldrig sett någon flykting utsättas för så mycket våld och förnedrande behandling.

De två männen, 55 och 47 år gamla, åtalades redan i februari, misstänkta för att ha misshandlat en man i 50-års åldern som skulle utvisas från Sverige. Tillsammans ska de bland annat ha kastat flyktingen, en spenslig man i 50-års åldern, in i en förrådsdörr. Misshandeln skedde när mannen skulle hämtas från Migrationsverkets lokaler för transport till Arlanda. Den nu 55-årige mannen ska ha tryckt flyktingens huvud bakåt genom att pressa handflatan mot hans haka upprepade gånger. Han har även upprepade gånger slagit mot flyktingens hals med handen, liknande karateslag. Misshandeln bevittnades av två anställda vid Migrationsverket som upplevt händelsen som djupt obehaglig. Mannens ansikte förvreds av smärta. Även den 47-årige mannen ska ha brukat våld genom att ta huvudlås på flyktingen och pressa hans huvud mot golvet.

Dömd av tingsrätten
Attunda tingsrätt gick på linjen från de två vittnena, varav en av dem såg en stor del av misshandeln. De två dömda männen förnekade under rättegången misshandel och hävdade att flyktingen gjort kraftigt motstånd, något som vittnena helt avfärdar. Även en ansvarig polis och ytterligare en person vid Kriminalvårdens transportenhet misstänktes ursprungligen, polisen för misshandel och den kriminalvårdsanställde för tjänstefel. Men under utredningens gång avskrevs misstankarna då de inte kunde styrkas.

De två åtalade männen har dömts till villkorlig dom, samt 100 timmars samhällstjänst för misshandel. De slipper fängelse, bland annat för att de vid en fällande dom skulle bli av med sina anställningar, enligt ett yttrande från Kriminalvårdens personalansvarsnämnd. De två anställda på Kriminalvården kom lindrigt undan för misshandel av en mycket utsatt människa.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Klicka för att kommentera

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp