INRIKES

Gunnar Axén jämförs med anus-parasiter

Foto: Holger Motzkau 

SVERIGE  Starka reaktioner efter Aktuellt Fokus uppmärksammande artikel om den moderata miljonären Gunnar Axén. Kallade undersköterskor för parasiter. Nu hånas han och jagas av tiotusentals människor på sociala medier.

Aktuellt Fokus var först i landet att rapportera om mångmiljonären och tidigare riksdagsledamoten Gunnar Axéns (m) klasshatiska inlägg mot en undersköterska på microbloggen Twitter. Mainstreammedia var snabba att haka på Aktuellt Fokus med artiklar bland annat i Aftonbladet och Expressen. Axéns sviniga uttalande fick snabbt enormt stor spridning och möttes av mycket starka reaktioner. Men också av satir och hån från vanligt folk.

Aftonbladet, som struntade i att credda Aktuellt Fokus enligt god journalistisk sed, ägnade en hel ledartext åt den före detta Moderata riksdagsmannen:​

“Riskkapitalisten och den före detta moderate riksdagsledamoten som förra året deklarerade en inkomst på 970 000 kronor kallar alltså en hårt arbetande undersköterska med en inkomst på runt 25 000 kronor i månaden för en parasit. Det skapar faktiskt frågor om Axéns hälsa”, skriver Ingvar Persson på Aftonbladets ledarplats, som tycker att Ulf Kristersson borde ta avstånd från Axéns arbetarhat.​

“Gunnar Axén känner sig orättvist behandlad av samhället för att han som höginkomsttagare behöver betala mer skatt än vanligt folk. Det han glömmer är att det är vanligt folk som får samhället att gå runt, inte pr-konsulter. ​Hur hade samhället sett ut om alla arbetade som pr-konsulter som Gunnar Axén? Vem hade kört bussen? Vem hade sett till att människor blev friska? Vem hade byggt våra hem? Vem hade tagit hand om barnen på förskolan?”, frågar sig Henrik Malmrot, ordförande för Vänsterpartiets ungdomsförbund Ung Vänster i en debattartikel med den retoriska titeln “Vem är det som är parasit, Gunnar Axén?”

Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt valde att kort parafrasera titeln på Luis Buñuel-filmen “Borgarklassens diskreta charm”. “Borgerlighetens diskreta charm”, skriver vänsterledaren på microbloggen i ett inlägg på twitter.

Men det är inte bara vänstern som driver med Axén. På borgerliga Expressen kultursida ägnas ett helt uppslag åt Axén. ​

“Om jag visar dig mitt anus är du då gullig och plockar ut riskkapitalisterna åt mig? De är de där svullna rackarna. Och de politiska karriärkåtbockarna vars fläskpensioner jag försörjt så länge? Hoppsan är du en av dem?​”, skriver pseudonymen “Ankan”​.

Ilskan mot Gunnar Axéns klassförakt har även varit rejält omfattande bland vanligt folk på sociala medier. Bara på Twitter var reaktionerna så pass omfattande att frågan har trendat som ett av de mest diskuterade ämnena i Sverige.

Hjälp oss att exponera mer av de rikas klassförakt! Bjud på en kopp kaffe! ☕ Swisha en tia eller valfri slant till 0720201984 – märk din gåva med “kaffe”. 👍

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se

Upp