Hälsosamt åldrande: hur ofta bör du duscha efter 65? Experter avslöjar den idealiska frekvensen

Att åldras är en naturlig process som medför många förändringar i kroppen – inte minst i huden. Med åren blir huden känsligare för olika besvär, vilket gör att äldre behöver tänka om kring sina hygienrutiner för att hålla huden så bra som möjligt (det underlättar vardagen). Det gäller att hänga med i svängarna och ta hand om huden på bästa vis.
Så förändras huden med åren
När vi blir äldre ställer huden inför en rad förändringar. För det första förlorar huden fukt (det gör den både torrare och mindre smidig). Produktionen av de naturliga oljorna minskar också, vilket bidrar till den torra känslan. Huden blir dessutom tunnare och den skyddande barriären, känd som hydrolipidfilmen (en slags naturlig skyddsbarriär), fungerar inte lika bra längre. Det gör att huden lättare kan drabbas av klåda och irritation.
Dr. Sylvie Meaume, en erfaren dermatolog, påpekar att dessa förändringar med tiden medför att äldre ofta känner att huden känns stram och kliande i högre grad än hos yngre personer. “Seniors often experience skin that feels tight and itchy much more than younger people,” säger Dr. Meaume.
Hur ofta du bör duscha som äldre
För att hålla huden i trim när man blivit äldre rekommenderas det att ändra duschrutiner när man är accelererat åldrande. Det är bäst att sikta på att duscha ungefär två gånger i veckan istället för varje dag. På så vis behåller du hudens naturliga oljor (de riskerar att spolas bort om du tvättar för ofta med tvål).
Dr. Meaume rekommenderar även att man gärna kan skölja kroppen med bara vatten dagligen, men att man undviker att skrubba för hårt eller använda tvål för ofta. Samtidigt är det viktigt att ge armhålor, fötter och intima områden en daglig uppmärksamhet för att hålla hygienisk miljö.
Handfasta tips för milda hygienrutiner
Utöver att fundera på hur ofta man duschar finns det flera enkla knep som kan vara till hjälp. Ett väldigt bra tips är att använda ljummet vatten istället för hett, eftersom varmt vatten kan göra huden ännu torrare.
Försök att begränsa duschtiden till omkring 3 till 4 minuter (det hjälper dig att undvika att huden blir uttorkad). När du väljer rengöringsprodukter är det bra att satsa på mildare alternativ, såsom återfuktande oljor, dermatologiska tvålar eller krämer som inte innehåller starka kemikalier som sulfater och riktigt starka syror.
Undvik att skrubba huden aggressivt; istället kan du klappa den torr med en mjuk handduk efter duschen för att minska risken för irritation och bevara så mycket fukt som möjligt.
Att anpassa sig efter hudens förändrade behov när man blir äldre är viktigt för både hur bekväm man mår och den allmänna hälsosituationen. Genom att följa de här tipsen kan man bättre hantera de specifika utmaningar som åldrandet medför (och därmed känna sig extra bra). Att ha koll på hur huden fungerar hjälper dig att undvika jobbiga symtom och bidrar dessutom till att göra livet lite bättre under de senare åren.