INRIKES

Hanna Cederin ny förbundsordförande i Ung Vänster

Hanna_Cederin_3_low-570x194

INRIKES | Som väntat valdes Hanna Cederin till ny förbundsordförande för Ung Vänster under lördagsmorgonen. Hanna Cederin som är före detta förbundssekreterare tar över ordförandeskapet från den avgående Stefan Lindborg.

Hanna Cederin föreslogs till ny förbundsordförande redan i april. Hennes bakgrund inom Ung Vänster inleddes redan som 14-åring då hon gick in i förbundet på grund av feminismen. I en intervju i tidningen Flamman säger Cederin att hon vill satsa på att göra Vänsterpartiets ungdomsförbund mer populistiskt. Som ett exempel pekar hon ut områden där Vänsterpartiet har gjort sig ett namn på struntfrågor som ”sittkisseri” samtidigt som man enligt Cederin inte har brytt sig om att föra fram större frågor.

Uteslutningen av Markus Allard märks fortfarande av

Förra året skakades Ung Vänster av en uteslutningsvåg. Ett flertal medlemmar i Ung Vänster, varav flera med positioner ute i distrikten uteslöts och på flera håll lades Ung Vänster-klubbar och distrikt ned verksamheten. Bland de som uteslöts återfanns den populära distriktsordföranden Markus Allard som sågs som en ny kronprins inom Ung Vänster.
Bakom uteslutningshärvan och avhoppen låg en infekterad strid om ungdomsförbundets framtid. Enligt Ung Vänster handlade uteslutningarna från början om Allards stöd till de militanta antifascisterna i Revolutionära Fronten, mest kända för att ha fått de militanta nazisterna i Svenska Motståndsrörelsen på flykt då de senare attackerade en antirasistisk demonstration i Kärrtorp.

Enligt Hanna Cederin som var den som höll i uteslutningsärendet av Markus Allard var det en politisk konflikt Ung Vänster var tvungna att ta om man ville bedriva mer populism och mindre klasskamp. I intervjun i Flamman säger Cederin att både Ung Vänster-ledningen samt andra ”nivåer” var involverade i uteslutningarna.

– både inom ledningen och på andra nivåer bestämde oss för att ville slå vakt om vilket förbund vi ville vara. För det var vad den här konflikten handlade om.

Får mycket att göra

Hanna Cederin tar över ett splittrat ungdomsförbund. I realiteten blev fyra distriktsledningar bortrensade, tre distriktsledningar föll ihop och blev inaktiva och aktiviteten dog ut i princip över hela Svealand förutom i Strängnäs och i Stockholm. Hennes arbetsuppgifter den närmsta tiden kommer enligt henne själv bestå av nätverksbyggande och mer fokus på internationell solidaritet.

I sitt tacktal angrep hon bland annat Kristdemokraternas nyvalda partiledare Ebba Busch Thor. Hanna Cederin konstaterade att Kristdemokraternas nya linje markerar att den gamla mörkblåa högern är tillbaka. För att möta den mörkblåa högern vill hon arbeta för att behålla aborträtten och stärka asylrätten.
– leve aborträtten och leve asylrätten avslutade Hanna Cederin sitt tal om högern.

Feminismen fortsatt stark i förbundet

Feminismen ser ut att få en fortsatt stark roll inom ungdomsförbundet. I tacktalet citerade Hanna Cederin Ung Vänsters gamla makthandbok för tjejer:

Ung Vänster är den unga generationen tjejers politiska röst. Vårt förbund ska ta upp frågor som rör strukturer och makt. Visst finns det normer, individer, privilegier. Men rörelsen bygger vi genom att hitta det vi har gemensamt, rörelsen bygger vi på systerskap oavsett vad som skiljer oss åt. Det gäller också dom som inte känner sig hemma i identiteter, heteronormer eller trånga korridorer.

Hanna Cederin har i skrivande stund fått ta emot lyckoönskningar från flera V-politiker. På mikrobloggen Twitter skriver Ali Esbati att han blev rörd till tårar av den nya förbundsordförandens installationstal.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus

13 kommentarer

13 Comments

 1. milian

  2015-05-19 den 09:34

  Så jävla falskt beskrivning utav \”populism kontra klasskamp\” under min tid i Ung Vänster innan uteslutningen värvade både jag och Markus flera 100 medlemmar till förbundet med hjälp av kampanjer som provocerade och gick ut på mer än hjärndöd flygbladsutdelning. Vi mobiliserade i förorten, värvade in massor efter att ha fått debatter och hörde och syntes i Västerås och Örebro. Det enda de bryr sig om är inte förbundets framtid utan sina jävla karriärer bara.. lycka till på Titanic!

 2. Redit Edit

  2015-05-19 den 05:19

  Önskar dom lycka till.

 3. say what

  2015-05-18 den 21:24

  Man vill bedriva mer populism och mindre klasskamp! Hur kan man ens vilja påstå att man är vänster och har den utgångspunkten??! Ett stort skämt, vilket ger en tydlig bild av vad V är idag. Jag låtsas vara lite liberal feminist också, det låter kul!

 4. Häll

  2015-05-18 den 20:07

  Jävla skämtförbund. Var faktiskt intresserad av vad som hände inom det under den där tiden som folk började göra lite uppror innefrån. Finns det planer på att starta nya partier av de som uuteslöts ute i resten av landet, som Örebros distrikt gjorde när de startade Örebropartiet? Skulle man ju äntligen ha något att slänga en röst på i Uppsala i alla fall…

 5. Wiklund

  2015-05-18 den 12:40

  Jag var aktiv inom UV i flera år, och även V inom viss mån under en kortare stund och insåg relativt fort att det är en liten skara som styr och ställer i förbundet, resten av förbundet bestod antingen av folk som slickade uppåt och sparkade nedåt i hopp om att en dag ingå i den centrala skaran av \”coola kids\” eller medlemmar som insett situationen och desperat försökte åstadkomma någon slags förändring.

  När vågen av uteslutningar kom förra året strök den sist nämnda skaran med eller tystades till den grad att de i princip slutade vara medlemmar. Även jag lämnade förbundet då, och har inte ångrat det. Men visst är det sorgligt att se ett ungdomsförbund som för vara några år sedan faktiskt hade iallafall ett hopp om att kunna bli något falla ytterligare ner i graven.

  Sen kan man ju undra varför Cederin inte sökt sig till Fis ungdomsförbund istället om hon vill föra riktningen från revolutionär klasskamp till liberal feminism.

  Allard och den strömmen av förändring inom UV som han var en del av var det sista hoppet för UV. Kvar finns bara ett oppurtokistiskt skelett kvar.

 6. Amna

  2015-05-17 den 20:59

  Mia
  Vad är det som är fel i artikeln menar du? Berätta gärna det istället än att komma med lösrykta påstående att inget stämmer. Vad stämmer inte då?

  Handlar det inte i stället att du bevisar på hur lågt till tak det är inom Ung Vänster.

  Har aldrig varit med medlem i UV, skulle aldrig bli. Ung Vänster skadar mer än nytta för arbetarklassens ungdomar.

 7. Mia

  2015-05-17 den 18:25

  Det vore ju fint om de som skriver artiklar och kommentarer faktiskt också sett det tal de kommenterar. Det vore liksom lite mer träffsäkert än att bränna sin egen bitterhets halmgubbar.

 8. Y

  2015-05-17 den 16:41

  \”Länge leve aborträtten\” säger något om hur jävla dåligt UV har blivit! Ett litet pissförbund som \”kämpar\” för små jävla politiska sakfrågor istället för de stora frågorna! Men jag är säker på att alla arbetarklassens kids kommer söka sig till UV nu när de vet att aborträtten prioriteras! HELVETE!!!!?????

 9. A

  2015-05-17 den 16:34

  Bäst att man nu surrar fast sig i ratten på detta sjunkande skepp. Förbundet var dödsdömt vid det ögonblick man bestämde sig för att pissa interndemokratin i ansiktet och uteslöt några av förbundets bästa och mest drivna aktivister.
  R.I.P

 10. Erik

  2015-05-17 den 01:28

  Så man valde alltså in den här Hannah, som varit drivande i att ytterligare störta UV i fördärv? Det här måste vara den sista skaran som absurt nog stannar kvar på den där sjunkande båten, medan de andra, klokt, redan lämnat eller blivit uteslutna.

 11. D

  2015-05-16 den 23:05

  UV är ett riktigt skämt, bara massa karriärister kvar sen uteslutningarna förra året haha

 12. Vilma Lindström

  2015-05-16 den 21:22

  Fint att se att ungdomsförbundet fortsätter sin ökenvandring. Det där förbundet hade varit så äckligt starkt om de inte klippt de aktivister som faktiskt kunde värva, bygga distrikt och vinna popularitet på sina orter.

  Nu är de lika relevanta för dagens ungdom som vänsterpartiets döende pensionärsföreningar är… En trött kopia av SSU, bedriver samma politik men gör det i fulare kläder. Synd! För det behövs verkligen en offensiv, revolutionär, vänster i Sverige!

 13. P

  2015-05-16 den 21:13

  Samma lilla gäng på förbundsexpen som regerat jävligt länge nu. Främst genom att utesluta och smutskasta alla som inte lyder och samtidigt rotera alla positioner mellan sig inom den lilla karriäristgruppen. Tragiskt.

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp