Kontakta oss

INRIKES

Här umgås bostadsminister Mehmet Kaplan med terrorkopplade fascister!

Publicerat

den

STOCKHOLM| Sveriges bostadsminister Mehmet Kaplan har ertappats med att frottera med våldsbejakande och terroranstrukna fascister. Bilder har läckt ut där ministern syns tillsammans med ledaren för fascistiska Grå Vargarna i Sverige.

Bilder föreställande Sveriges bostadsminister Mehmet Kaplan tillsammans med vålds- och terrorbejakande turkiska fascister. Bland annat Turkiska Riksförbundets tidigare vice ordförande, Barbaros Leylani som tvingades avgå efter ett rasistiskt tal på Sergels Torg i lördags. Under talet uppmanade han till mord på armenier samtidigt som delar av publiken gjorde Grå Vargarnas ökända fascisthälsning.

mkmiddag1

Grå vargarnas ledare i Sverige Ilhan Senturk med turkiska riksförbundet vice ordförande Leylani. I bakgrunden syns Mehmet Kaplan.

Bland de som har spridit bilderna ifråga återfinns sociala mediekanalen Kurdnytt. Kurdnytt förtäljer dock inte varifrån bilderna är tagna. De uppger däremot att bilderna ska vara tagna i Stockholm 2015. I sällskapet syns ordföranden för den fascistiska organisationen Grå Vargarna i Sverige, Ilhan Senturk, i vit skjorta och svart jacka, bredvid Barbaros Leylani.

mkmiddag2

Mehmet Kaplan i sällskap med panturkiska extremister och islamister under en iftar-middag i Sverige 2015.

Försökte mörda påven

Grå Vargarna har gjort sig skyldiga till en rad fascistiska vålds- och terrordåd i både Turkiet och i Europa. Förra året deltog flera av dem i kravaller mitt i centrala Stockholm. Även i Turkiet skapade organisationen våldsamma oroligheter, bland annat attackerades kurdiska butiker, tidningar och privatpersoner. Semesterfirande svenskar i turistorterna blev vittnen till kravallerna.

Mest kända är Grå Vargarna för att ha utfört ett attentatsförsök mot påven John Paul II. Mordförsöket skedde den 13 maj 1981 i Rom och utfördes av terroristen Mehmet Ali Ağca från Turkiet. Två år tidigare hade Ali Ağca mördat vänsterjournalisten Abdi İpekçi. Påven skottskadades med totalt fyra skott men överlevde mirakulöst nog. Hatsajten Avpixlat har tidigare kallat terrorgruppen för ”rätt beskedliga”.

Anmärkningsvärt agerande

Att ett svenskt statsråd umgås med våldsbejakande och terroranstrukna organisationer är mycket anmärkningsvärt och bland svenska kurder på sociala medier är många djupt kritiska. Grå Vargarna driver en hård rasistisk linje som har kommit att drabba kurder och armenier hårt genom åren. Flera terrordåd har kommit att skaka minoritetsgrupperna i Turkiet.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se