Kontakta oss

INRIKES

Hård kritik mot Sverigedemokraternas valannons: ”grövsta formen av rasism”

Publicerat

den

VAL2018 Sverigedemokraterna i Svalöv anklagas för att sprida grov rasism genom en valannons i Lokaltidningen Landskrona/Svalöv. Anledningen är för att Sverigedemokraterna talar om ogräsbekämpning.

I valannonsen skriver Sverigedemokraterna, ”I vår kommun möter ogräset motstånd”. En mening som har upprört människor i kommunen och som har blivit hårt kritiserat på sociala medier.

Faksimil Lokaltidningen

En som har reagerat på Sverigedemokraternas annons är kulturskribenten och författaren Sören Sommelius som menar att Sverigedemokraternas annons är rasistisk. På sin blogg skriver han att Sverigedemokraterna knappast sysslar med ogräsbekämpning. Enligt Sommelius är det människor som avses som när Sverigedemokraterna skriver om ogräs.

”Sysslar Sverigedemokraterna med ogräsbekämpning? Knappast. Då hade man inte använt formuleringen ”möter ogräset motstånd”. SD i Svalöv kallar människor för ”ogräs”. Flyktingarna som kommer till samhället är ogräs. De har inte i ”vår kommun” att göra. Språk och ordval betyder något. Den som kallar människor i nöd för ”ogräs” eller ”ohyra” ger uttryck för en vidrig människosyn, den grövsta formen av rasism.” skriver Sören Sommelius.

En annan som har reagerat är Mikael Svensson, lastbilschaufför från Svalövs kommun, han har ungefär samma uppfattning som Sören Sommelius. Mikael tycker att annonsen är smaklös.

– SD är inte direkt kända för sin miljöpolitik, dom är kända för sin invandringspolitik. Det är klart som fan att det är utlänningar dom menar. Det är lite smaklöst om man säger som så, säger Mikael Svensson.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se