UTRIKES

Hårda fördömanden efter arresteringen av USA-journalisten Max Blumenthal

Foto: Faksimil Youtube

USA  Den amerikanska grävande journalisten, Max Blumenthal, blev arresterad den 25 Oktober i vad hans advokat beskriver som en SWAT-liknande insats. Blumenthal satt anhållen i två dagar och blev under tiden nekad rätten att kontakta sin advokat.

Bakom gripandet låg en fem månader gammal arresteringsorder som enligt en källa med insyn i ärendet till en början blev nedlagd, men senare återupptagits. Blumenthal är anklagad för ett fall av ringa misshandel som enligt målsäganden ska ha ägt rum i samband med belägringen av Venezuelas ambassad i Washington DC mellan april och maj. Målsäganden som är medlem av Venezuelas högeropposition, anklagar Blumenthal och ytterligare en person för att dragit henne till marken och sparkat henne.

Rapporterade om våldsamma högeraktivister

Blumenthal säger i sin egen publikation, The Grayzone, att han vid tillfället befann sig vid ambassaden för att leverera mat och andra förnödenheter till medarbetare, som med tillåtelse av Nicolás Maduros internationellt erkända regering befann sig i ambassaden för att rapportera om en grupp aktivister, som bildat ett garde i syfte att skydda ambassaden mot venezuelanska högeraktivister som i strid med internationell lag försökte ta över ambassaden och blockera förnödenheter att nå de som befann sig inne på ambassaden.

Nekar till anklagelserna

Blumenthal menar att anklagelsen är falsk och att gripandet är ett uttryck av hämnd för kritisk rapportering om USA:s roll i kuppförsök mot Venezuelas regering. Vidare uttryckte Blumenthals advokat i en intervju i Putintrogna RT, oro över att gripandet kan vara kopplat till hans klients journalistik, och hänvisade till en artikel där Blumenthal visar att biståndsorganisationen USAID har finansierat den Venezuelanska högeroppositionen. RT rapporterar att de utan framgång försökt nå åklagaren för en kommentar.

Fördömanden efter arresteringen

Oro har även uttryckts av den mediagranskande organisationen FAIR, som menar att mediernas rapportering av gripandet pekar på inkonsekvent rapportering när det kommer till arresteringar av journalister. Även det progressiva advokatsamfundet NLG International har uttryckt oro och har fördömt arresteringen.

Källor: The GrayzoneRTFAIRNLG International

Stöd röd alternativmedia – bjud på en kopp kaffe! ☕☕☕ Swisha en tia eller valfri slant till “0720201984” och märk din gåva med “kaffe”! 👍 Betalningsmottagare k.fredriksson.

Ville Hattara
redaktionen@aktuelltfokus.se
Upp