INRIKES

Högeraktivister hånar Strandhäll efter sambons död

Fotograf: Robin Zachari

INRIKES  Hurrarop, förolämpningar och hatinlägg. Högeraktivister hånar och häcklar Annika Strandhäll efter nyheten att hon lämnar regeringen efter hennes sambos död.

Under måndagen meddelade Annika Strandhäll (S) att hon avgår som socialminister. Beskedet kommer efter att hennes sambo dog hastigt för drygt en månad sedan. Annika Strandhäll motiverar beslutet med att hon behöver finnas där för sina döttrar.

– Orsaken till att jag fattat det här beslutet är att jag behöver kunna styra över min almanacka och fokusera på tjejerna som har det tufft just nu. Jag vill få tid till det på ett annat sätt än vad som är möjligt i statsrådsuppdraget, säger Annika Strandhäll till DN.

Efter dödsbeskedet har hundratals högeraktivister ägnat dagen åt att håna Annika Strandhäll på bland annat Twitter och Facebook. ”Detta är faktiskt dagens bästa nyhet”, skrev Ingrid Carlqvist, känd aktivist och opinionsbildare inom den nationalistiska högern.

Häcklandet och hatandet mot Strandhäll har varit så pass intensivt att det har lett till splittringar mellan Sverigedemokraternas aktivister på nätet. I Facebookgruppen, “Sverigedemokraterna och Jimmie Åkessons trogna vänner”, har mängder med personer kommenterat dödsbeskedet och avgången med hurrarop och kommentarer som “jippi”, “rätt åt henne” och “karma”. Vilket lett till flera hetsiga diskussioner under dagen. Även i grupper som “Stå upp för Sverige” har hatet flödat.

Tvärpolitisk motreaktion

Under måndagskvällen ledde det öppna hatet till en tvärpolitisk motreaktion på sociala medier där såväl privatpersoner som politiker från samtliga partier överöste Annika Strandhäll med uppmuntrande ord och kondoleanser. Vid 23.20-tiden hade mer än tvåtusen människor uttryckt sitt stöd för henne.

Stöd röd alternativmedia – bjud på en kopp kaffe!  ☕☕☕ Swisha en tia eller valfri slant till 0720201984! Märk din gåva med ”kaffe”! ✌

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se

Upp