HÖGERN På årsdagen av terrorattentatet på Utöya valde konservativa och borgerliga att smutskasta överlevande från attacken.
Det var den konservativa högerdebattören Marcus Westermark som valde att smutskasta Utöya-överlevaren Ali Esbati. På Twitter ställde Westermark den osmakliga frågan om Ali Esbati hade hyllat barnmassakern på Utöya om terrorn hade utförts av en palestinier istället för den nationalistiska attentatsmamnen Anders Breivik.
Marcus Westermark plockade bort sin tweet. Detta ska ha skett efter att flera människor började avfölja honom och kritisera honom hårt. När Aktuellt Fokus kontaktar Marcus Westermark och ger honom chansen att förklara varför han tog bort tweeten ifråga väljer han att inte svara. Istället hänvisar han till ett Twitterinlägg där han skriver att han tog bort tweeten av respekt för offren på Utöya. Någon ursäkt till Ali Esbati fanns däremot inte.
“Jag gjorde en dum tweet som jämförde Breivik med palestinska terrorister. Jag ångrar det och tog bort det av respekt till offren på Utöya.”
Politikfakta ljög
Kort efter Westermarks twittrande plockade den borgerliga propagandamaskinen Politikfakta upp citatet och spred det vidare till sina 60 000 följare på Facebook.
Efter flera timmar plockade även Politikfakta bort sitt Facebookinlägg. Politikfakta skyllde på att Marcus Westermark hade blivit hotad och att dom tog bort bilden av rädsla för att Westermark kunde bli mördad, vilket går tvärtemot vad Marcus Westermark själv uppger.
Ali Esbati: “Logisk följd av rådande politiska klimatet”
När Ali Esbati kommenterar den vulgära smutskastningen skriver han att det känns som en logisk följd av det rådande politiska klimatet.
“Det känns tyvärr som en ganska logisk följd av det rådande politiska klimatet, där mer extrema högerståndpunkter har normaliserats, medan terrorn 22/7-2011 alltför ofta beskrivs närmast som en olycka, snarare än ett genomtänkt politiskt angrepp.”
På frågan om hur man hanterar sådana här angrepp nämner Esbati vikten av kollektiv uppmärksamhet och stöd.
“Jag är kanske inte rätt person att ge råd om det. Men tycker det är viktigt att vi är fler som inser att det behövs kollektiv uppmärksamhet och kollektivt stöd.” skriver han i ett svar till Aktuellt Fokus.
Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se
Lämna en kommentar