UTRIKES

Högerliberala terrorister frias efter ockupation

markockupanter-tad359c9-jpg
USA
| En grupp beväpnade män knutna till en högerliberal milisgrupp som tidigare i år ockuperade naturreservatet Malheur i Oregon, USA, har friats av juryn i en federal domstol.

Milisen leds av Ammon Bundy, son till Clive Bundy, en ranchägare som sedan 1990-talet bråkat med staten om diverse regleringar. Clive Bundy struntade i att betala avgifter och skatt och lät samtidigt sina djur beta på allmän mark som han hävdade att han ägde.

Ledaren för milisen, Ammon Bundy, och ytterligare sex medlemmar som stod åtalade för att bland annat ha försökt stoppa polisens ingripande genom hot och våld frias av domstolen. Männen hade beväpnat sig med skjutvapen. Polis som kom för att avbryta ockupationen mötes av kulregn. Domstolen friar bröderna Ammon och Ryan Bundy som ledde en beväpnad ockupation. The Guardian skriver att domslutet var överraskande och att det ses som ett hårt slag mot den amerikanska staten och rättsväsendet.

Våldsbejakande liberalism
Rent ideologiskt är milisen liberal och värderar den privata äganderätten högt. Samtidigt ser de sig som Guds utvalda i kampen för vad de kallar för ett ”fritt samhälle mot statens förtryck”. Samtidigt har Clive Bundy och hans son Ammon gjort grovt rasistiska uttalanden. Bland annat har han påstått att afroamerikaner hade haft det bättre som slavar än att vara beroende av statliga bidrag.

Ett tjugotal personer har hittills dömts för ockupationen, och fler kommer att ställas inför rätta i februari.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Klicka för att kommentera

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp