UTRIKES

Högerns försök att ta makten misslyckades – nyval väntas

SPANIEN| Högerns försök att roffa åt sig makten misslyckades under onsdagskvällen. Högerkonservativa Partido Populars regeringspakt blev nedröstade. Nu står Spanien inför ännu ett nyval och det är oklart vad som faktiskt kommer hända nu.

Sannolikheten för att Spanien tvingas till ett tredje val inom ett år har ökat. Som väntat förlorade premiärminister, den högerkonservativa Mariano Rajoy den första förtroendeomröstningen i parlamentet. Nästa omröstning sker på fredag. Valen i december och juni resulterade i dödläge. Högerkonservativa partiet Partido Popular är fortfarande störst men behöver stöd för att kunna bilda minoritetsregering. Socialdemokratiska PSOE är näst största parti.

Nyligen bildade Partido Popular en pakt med högerliberala Ciudadanos och ett litet kanariskt nationalistparti vilket gav 170 röster i onsdagskvällen förtroendeomröstning, medan 180 ledamöter röstade nej till högerns regeringspakt. För att högern ska kunna roffa åt sig makten krävdes 176 för att få majoritet.

Nyval – väljer väljarna sofflocket nu?
Men högern har en chans till. En Partido Popular-ledd regering bildas om socialdemokratiska PSOE vid fredagens andra förtroendeomröstning lägger ner sina röster; då krävs inte absolut majoritet utan det räcker med fler ja- än nej-röster. Men PSOE-ledaren Pedro Sánchez gjorde helt klart att hans partigrupp avser att rösta nej på fredag också. Socialdemokratiska PSOE kommer inte släppa fram högern. Från talarstolen skjuter kritikerna in sig på den utbredd korruption inom högerpartiet PP och regeringens långtgående nedskärningar.

I och med onsdagens votering har klockan börjar ticka för processen att bilda regering. Senast den 31 oktober måste kung Felipe VI få beskedet att det finns en kandidat med tillräckligt parlamentariskt stöd. Lyckas inte det stadgar reglerna i vallagen att nyval ska hållas den 25 december.

Redaktionen

Klicka för att kommentera

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp