UTRIKES

Höjd säkerhet på prideparad i Jerusalem – förra året knivhög en religiös extremist fem deltagare

ISRAEL| Säkerheten höjs runt Jerusalems Prideparad efter att en religiös extremist förra året gick till attack och knivhög flera personer. En tonåring dog av sina skador.

Hundratals israeliska poliser har kommenderats till Jerusalem för att beskydda stadens Prideparad. Under förra årets parad dödades en tonåring av en religiös extremist, en konservativ ultraortodox judisk man. Han knivhögg ytterligare fem personer. Den religiösa extremisten släpptes bara några dagar innan knivattacken ur israeliskt fängelse. Han hade avtjänade ett längre fängelsestraff för en liknande knivattack mot homosexuella. Mannen på greps på platsen, dömdes och avtjänar nu ett livstidsstraff.

Prideparaden uppskattas inte heller av alla i Israel. Israel som är ett land som präglas av religiös identitet och konservatism är motståndet stort mot HBTQ-personers rättigheter. Det finns både nationalistiska och religiösa högerkonservativa aktivister som inte uppskattar paradens budskap.

I år ska över tusen poliser bevaka paraden, och paradrutten kommer även att stängas av för biltrafik. Alla som går i paraden kommer att inspekteras innan de tillåts delta och vapen är strikt förbjudna. Förra året marscherade 5 000 personer och i år förväntas deltagandet bli ännu högre.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

To Top