UTRIKES

Homosexuell flykting stympad och halshuggen i Turkiet

TURKIET| En homosexuell flykting från Syrien har mördats i Turkiet. Homofobin och våldet mot hbtq-personer har ökat under Turkiets konservativa styre.

En homosexuell syrier har hittats stympad och halshuggen i Istanbul. Mannen försvann den 23 juli och hittades två dagar senare, uppger den turkiska människorättsgruppen Kais GL.
Mannen kom till Istanbul för ett år sedan efter att ha flytt kriget i Syrien men ska ha velat lämna Turkiet eftersom han fruktade för sitt liv. Fem månader före sin död hade mannen blivit kidnappen och våldtagen, enligt uppgifter till organisationen.

Det har inte kommit någon officiell bekräftelse på att mannen dödats för att han var homosexuell. Men det är ett starkt spår i polisutredningen som pågår.

Homosexualitet är lagligt i Turkiet men många homosexuella uppger att de regelbundet utsätts för trakasserier och övergrepp. Situationen var blivit allt värre efter att Erdogan vänt Turkiet i en allt mer konservativ riktning.

Myndigheterna förbjöd i juni den årliga prideparaden för andra året i rad, med hänvisning till säkerhets- och ordningsfrågor.”

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Klicka för att kommentera

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp