UTRIKES

Human Rights Watch larmar: “Turkiet skjuter ihjäl flyktingbarn!”

TURKIET| Den internationella människorättsorganisationen slår larm om att turkisk militär har fortsatt med den systematiska beskjutningen av flyktingar och flyktingfamiljer. Till och med treåringar har skjutits av regimsoldater.

Trots att Turkiet påstår sig ha öppen gräns för flyktingar från Syrien strömmar rapporterna om beskjutna syriska flyktingar. Den internationella människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) har slagit larm om att Turkiet fortsätter att skjuta flyktingar som försöker ta sig in i landet. Enligt HRV har som genomför kontinuerliga undersökningar i regionen har ett tjugotal personer skjutits under mars och april. Bland dessa ska fyra dödsoffer ha bekräftats.

Förra månaden kunde Human Rights Watch även avslöja att turkisk militär har försökt hindra människor som försöker fly från Islamska Statens militära avancemang i Aleppoprovinsen. Enligt HRW regimsoldater beskjutit flera flyende människor i den nordöstra delen av provinsen som gränsar mot Turkiet. I rapporten står det även att regimsoldater har dödat och skottskadat flera barn de senaste två månaderna. Det yngsta offret, en treåring.

Hård kritik mot EU

Sverige har i skrivande stund gett mer än 700 skattemiljoner till Turkiet via EU för att Turkiet ska hindra flyktingar från att fly till Europa. Den turkiska regimen styrs sedan länge av AK-partiet som är landets ideologiska motsvarighet till Sverigedemokraterna. När den salafistiska terrorrörelsen Islamska Staten ockuperade den kurdiska gränsstaden Kobane 2014 stängde Turkiet gränsen för tusentals människor som försökte fly från den hänsynslösa rörelsen.

Gerry Simpson arbetar som senior refugee researcher på Human Rights Watch och är djupt kritisk till EU-ländernas systemtrogna politik. Enligt Simpson är det EU:s flyktingavtal med Turkiet som är orsaken till varför regimens våld mot flyktingar ökar.

“EU borde inte bara stå och titta på samtidigt som Turkiet använder skarp ammunition och gevärskolvar för att minska antalet flyktingar. EU:s ansvariga borde erkänna att deras stoppljus för flyktingar till EU ger Turkiet grönt ljus att stänga sina gränser, vilket kräver ett högt pris för de krigshärjade flyktingar som inte har någon annanstans att ta vägen.” säger Gerry Simpson.

Den svenska S+MP-regeringen har hittills valt att inte fördöma den svenska samarbetspartnerns handlande.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Upp