UTRIKES

Human Rights Watch: Rwanda låser in fattiga

UTRIKES| Rwandas huvudstad Kigali är gjort sig känd för att vara en av de renaste städerna i hela Afrika. Men en ny rapport från Human Rights Watch visar att den rena fasaden har ett pris. I rapporten kritiserar Rwanda för att godtyckligt samlar ihop exempelvis tiggare, fattiga och gatuförsäljare och låser in dem för att få bort dem från gatan.

I en ny rapport har organisationen intervjuat en lång rad rwandier som frihetsberövats på det här sättet. Det handlar om hemlösa, tiggare, gatubarn, sexarbetare och gatuförsäljare som har gripits och förts till särskilda fängelsecenter. De berättar om svåra förhållanden med överfulla celler, regelbunden misshandel, för lite mat och brist på rent dricksvatten. Där kan de bli kvar i allt från ett par dagar till flera månader.

– Det mesta tyder på att man gör så här för att göra sig av med oönskade människor, som förstör bilden av den rena, moderna staden, säger Carina Tertsakian, researcher på människorättsorganisationen Human Rights Watch, till Ekot.

I en kommentar i den rwandiska tidningen The New Times säger justitieminister Johnston Busingye att rapporten är ännu ett exempel på “oansvarig aktivism” från HRW:s sida.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

To Top