I stormen prövas vännen

Publicerad den

Skriven av

Lindström Erik

Lästid: 3 minuter

DEBATT    Coronaviruset i kombination med den kommande lågkonjunkturen ställer samhället inför den största prövningen på årtionden. I stormen prövas ...

DEBATT    Coronaviruset i kombination med den kommande lågkonjunkturen ställer samhället inför den största prövningen på årtionden. I stormen prövas vännen säger ordspråket och det är dags att vi funderar över hur pass bra ”vän” det samhälle vi har verkligen är, skriver Jacob Hoffsten från Socialistena.

Hur stora materiallager har en sjukvård som formats efter marknadens principer om kostnadsminimering och just-in-time leveranser? Hur god är vår beredskap att klara av försörjning inom landets gränser när offentlig upphandlings logik om att billigast är bäst fått råda? Hur tryggt blir samhället när livsviktiga funktioner överlåtits på företag vars primära mål är ett plus i kvartalsrapporten?

Vi vet alla svaren. Vårt marknadskapitalistiska samhälle erbjuder noll av stabilitet och trygghet för oss. När vi inte bidrar till profiterna genom vårt arbete eller vår konsumtion är vi inte värda ett skit för det ekonomiska och politiska etablissemanget. Bara jämför de stödåtgärder som nu införs för näringslivet med den kallsinnighet som präglat politiken när man genomfört enorma nedskärningar inom välfärden. När ekonomin nu krisar i skakar Magdalena Andersson blixtsnabbt fram 300 miljarder till ett stödpaket. När hundratals undersköterskor och läkare varslades om uppsägning från sjukvården förra året så lös miljardstödet med sin frånvaro. En stor del av dessa varsel ligger kvar än idag.

Miljardstöd till näringslivet – vårdpersonal får vara utan

Att sätta in stöd till delar av näringslivet vid en rejäl lågkonjunktur är inte fel utan nödvändigt för att mildra den kris som ytterst kommer att drabba folkflertalet av löntagare och pensionärer. Men var är stödpaketen till hemtjänsten? Till hemsjukvården? Till studenterna vars utbildningar riskerar försenas? Till sjukhusen? Samtidigt som miljarderna regnar över näringslivet står vårdpersonal i vårt land utan tillräcklig skyddsutrustning och förväntas bita ihop och ”göra sin plikt” mot ett samhälle som inte visat deras arbete annat än ringaktning. Hur många äldre som kommer att dö nu på grund av att vi totalt nedmonterat vår beredskap att hantera en samhällskris återstår att se.

Socialisternas kravlista

Socialisterna ställer följande krav på åtgärder för att hantera situationen:

Samhällsbärande yrkesgrupper måste tillgodoses barnomsorg till sina barn även om barnen uppvisar normala förkylningssymptom.

Personer som tillhör riskgrupper bör i möjligaste mån skickas hem från arbetet med bibehållen lön.

Stärk det nationella ledarskapet vad gäller direktiv för att hantera situationen, idag faller alldeles för många bedömningar på lokala chefer och tjänstemän som saknar möjlighet att att ta väl underbyggda beslut.

Ge studenter vars utbildningar försenas ekonomiskt bistånd – inte lån.

Förbättra ersättningarna för personal inom samhällsbärande yrkesgrupper som arbetar övertid och ställer in sina semestrar.

Staten bör ta över alla industrier som har kapacitet att producera sjukvårdsmaterial och vidta nödvändiga åtgärder för att maximera produktionen.

Socialisera sjukvården – samhället tar över vård som drivs i privat regi.

Samhället behöver nytänk och handlingskraft

Det samhälle som krisar nu är ett samhälle av igår, dom gamla idéerna om marknadens förträfflighet ger dom gamla vanliga resultaten där vi vanliga människor betalar för elitens misstag. Ska vi slippa genomlida detta återigen krävs nytänk och handlingskraft. Vi kan bygga ett samhälle på kring att tillgodose människors centrala behov istället för vinstintressets. Vi kan tillvarata vår tekniska utveckling på ett mycket bättre sätt idag för att styra utveckling och resursflöden på ett medvetet planerat sätt istället för dagens kaos.

Jacob Hoffsten
redaktionen@aktuelltfokus.se

Diskutera vidare på vår Facebooksida!

Dela artikeln på sociala medier

Lindström Erik
Om skribenten:
Lindström Erik
Erik Lindström är en ekonomisk skribent med bred erfarenhet inom finans, marknadsanalys och affärsstrategi. Han har arbetat för flera ledande affärspublikationer och är känd för sin förmåga att förklara komplexa ekonomiska frågor på ett lättförståeligt sätt. Lindström har en magisterexamen i ekonomi från Stockholms universitet.

Lämna en kommentar