EKONOMI

IMF och Världsbanken rädda – “Antikapitalismen växer globalt”

KAPITALISM| Internationella valutafonden (IMF) och Världsbanken har i dagarna haft sitt årsmöte i Washington. Stämningen var pessimistisk i kapitalismen högborg.

Under helgen höll den yttersta makteliten möte – världsledare och storfinansernas företrädare i IMF och Världsbanken. Dock var stämningen inte munter och upplyftande utan präglad av den senaste tidens bakslag mot den globaliserade kapitalismen; den demokratifientliga frihandeln och TTIP har stött på patrull och kritiken mot kapitalismens härjningar har blivit starkare.

– Det har varit mycket diskussion kring att världshandeln inte ökar. Det har varit väldigt kopplat till de antiglobaliseringstrender som man ser i väljarkåren i flera år för en del länder och man har kopplat det till det amerikanska valet och Brexitomröstningen, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

– Det är en ganska pessimistisk stämning, inte minst mot bakgrund av oro för de stämningar som finns i en protektionistisk riktning. Men man diskuterar lösningar och får en växande insikt om att man behöver en ökad omfördelning.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

To Top