Kontakta oss

ARBETSLIV

Ingen resursbrist när polisen övervakade flygbladsutdelare

Publicerat

den

STOCKHOLM Idag skulle fackliga aktivister dela ut flygblad utanför Systembolagets huvudkontor. Initiativet möttes av flera polispatruller som valde att övervaka flygbladsutdelarna. Samtidigt fortsätter högt uppsatta polismän larma om resursbristerna inom myndigheten.

Så sent som förra veckan kom larmet om att resursbristen inom polismyndigheten innebär att polisen inte längre kan komma åt spritlangare som säljer alkohol till barn. Resursbristerna märks däremot inte av inom alla områden – som idag när fackliga aktivister från SAC skulle dela ut flygblad utanför Systembolagets huvudkontor i Stockholm.

Flygbladsutdelningen var en del av SAC:s pågående kampanj mot Systembolagets osäkra anställningar och arbetarfientliga arbetsmiljö. När fackmedlemmarna anlände till Systembolagets huvudkontor vid Kungsträdgårdsgatan i centrala Stockholm möttes dom av flera polispatruller som valde att övervaka fackmedlemmarna. När Aktuellt Fokus talar med en av de närvarande SAC-medlemmarna säger hen att det var minst tre polisbilar utanför på gatan och att det även fanns uniformerade poliser inne i Systembolagets lokaler.

– Vi delar ut flygblad som belyser osäkra anställningar i statligt bolag som dessutom trakasserar sina anställda, och då svarar staten med att övervaka våra flygbladsutdelningar. Det vore ju nästan komiskt om det inte vore för att polisens resurser går åt till att övervaka flygbladsutdelare istället för att motarbeta gängkriminella.

I december fick polisen motta hård kritik efter att ha använt sig av fyra patruller och en helikopter för två personer som misstänktes för att ha rökt cannabis. Ett ringa brott jämförbart med att inte bära bilbälte och som brukar ge dagsböter.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se