NOTISER

ISIS huvudstad hotas av socialister – Kan innebära början till slutet för islamisterna

12079493_900828209972073_6489726331457509418_n
KRIGET MOT ISIS | Källor inom det kurdiska folkförsvaret YPG uppger att man planerar en framryckning mot ISIS självutnämnda huvudstad, Al-Raqqa. Lyckas det socialistiska folksvaret så kan det innebära början till slutet för den salafistiska ockupationsmakten.

Framryckningen mot Al-Raqqa är en strategiskt viktig insats i den kurdiska frihetskampen mot ISIS. Skulle ISIS förlora kontrollen över sin egen huvudstad så kommer man inte bara visa sig vara underlägsna det socialistiska folkförsvaret vilket kommer att slå hårt mot den salafistiska milisen.

Ett socialistiskt folkförsvar
YPG och dess kvinnliga motsvarighet YPJ är ett socialistiskt folkförsvar som blev internationellt kända då de innifrån den kurdiska staden Kobane drev ut ISIS från staden efter flera månaders salafistisk ockupation. I striderna deltog även militanta antifascister från vänsterradikala nätverket AFA, Antifascistisk Aktion i Europa. Även före detta krigsveteraner från USA valde att ansluta sig till kurdernas frihetskamp under den röda stjärnan på YPG-flaggan.

USA har klassat folkförsvaret som det största hotet mot ISIS i Mellanöstern. Samtidigt har USA:s Nato-partner Turkiet valt att stämpla YPG och deras parlamentariska gren, det frihetligt socialistiska partiet PYD som terrorister. YPG har även nära samarbete med Kurdistans Arbetarparti, PKK vilka strider för kurdisk självständighet och är terrorstämplade av EU, Turkiet och USA. PKK kämpar för jämlikhet, ökad demokrati, antikapitalism och för kurdiskt autonomi.

Socialistisk seger kan innebära slutet för ISIS
Efter segern i Kobane har YPG och även PKK befriat en rad byar och städer i Syrien och syriska Kurdistan. Målet är helt enkelt att radera de radikala islamisterna. Så sent som i slutet av augusti gick över 2000 arabiska muslimer över till YPG för att hjälpa till att utrota den salafistiska våldsmaskinen från regionen.

En seger över ISIS i deras självutnämnda huvudstad kan mycket väl inleda början till slutet för den salafistiska ockupationsstaten.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

1 kommentar

1 kommentar

  1. Zoom

    2015-10-15 den 19:19

    Underbara nyheter. Hoppas ISIS snart är historia. Bra jobbat YPG!

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp