UTRIKES

Islamska Staten utförde sprängdåd vid profeten Mohammeds grav

UTRIKES| Amerikanska militärdokument bekräftar att IS/Daesh försökt utföra ett terrordåd mot Moskén som bevarar profeten Muhammeds grav.

I början av månaden försökte ISIS/Daesh utföra terrordåd med hjälp av självmordsbombare i Saudiarabien. En person sprängde sig utanför det amerikanska konsulatet och en person sprängde sig på en parkering omringad av säkerhetsvakter. Den sistnämnda har länge varit ett frågetecken.

Dokument från den amerikanska militären har nu läckt att självmordsbombaren på parkeringsplatsen hade Moskén där Muhammeds grav bevaras som sitt mål. Parkeringsplatsen var ett fåtal kilometer från Moskén som anses vara en av de heligaste platserna för muslimer. På Parkeringsplatsen blev han konfronterad av säkerhetsvakter vilket ledde till att han detonerade sitt bombbälte.

Daesh hade planerat fyra terrordåd varav enbart en av dem nådde sitt mål, det amerikanska konsulatet. Parkeringsplatsen var det andra dådet. Två andra självmordsbombare blev tagna före de lyckades utföra sina dåd. Utöver de två självmordsbombarna dog fyra personer.

Utmanar Saudifamiljens styre
Saudiarabien bildades efter att familjen Saud med sina arméer erövrat närliggande kungadömen i området. Saudifamiljen är wahhabister, en fundamental reaktionär gren av islam som anser att muslimer bör ha samma levnadssätt som på Muhammeds tid och förkasta nymodigheter.

Saudifamiljen har lyckats hålla sig kvar utan större problem då de framhåller sig själva som islams största beskyddare. Medina och Mekka är de två heligaste städerna inom islam och de ligger i Saudiarabien.
Militärdokumenten visar att Daesh/ISIS taktik har varit att attackera vad som anses vara islams heliga platser. Skulle de lyckas med sina terrordåd skulle invånarna i landet bli missnöjda med säkerheten i landet och deras beskyddande av heligheterna. Daesh hoppas på att folket skulle resa sig mot Saudifamiljen.

Om Saudifamiljen störtades skulle Daesh göra sitt intåg i landet. Saudiarabien är det landet som flest medborgare lämnat för att strida för terrorsekten. Över 3000 beräknades ha lämnat landet. Samtidigt har landet en stor andel utländska gästarbetare som lämnat sina arbeten för att strida.

Efter att Daesh tappar mark i alla andra länder i Mellanöstern är Saudiarabien det enda målet. Lyckas de inte ta erövra delar av Saudiarabien kommer det inte ta lång tid kvar förrän deras terrorvälde blir bortsvept från regionen.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Upp