Kontakta oss

UTRIKES

Israeliska ministrar vill ha ett Gaza fritt från palestinier

Publicerat

den

UTRIKES Två israeliska ministrar vill att det inte längre ska finnas kvar några palestinier i Gaza. Enligt experter är det ett folkmordsbrott. Sedan tidigare har ett israeliskt byggbolag lanserat ritningar över israeliska bosättningar i Gaza.

I lördags sade Israels finansminister Bezalel Smotrich till israelisk TV att Israel bör bygga nya bosättningar i Gaza samtidigt som palestinier ska uppmuntras att utvandra från regionen, rapporterar Dagens Nyheter. Enligt Smotrich är ingen av Gaza två miljoner invånare oskyldiga.

I måndags fick Smotrich medhåll från säkerhetsministern Itamar Ben-Gvir. Ben-Gvir vill också att Gazas palestinska befolkning ska utvandra och göra plats för Israeler.

Smotrich är partiledare för det högerextrema partiet Religiös sionism. Ben-Gvir är partiledare för det högerextrema partiet Judisk makt.

Brott mot mänskligheten
En av dom som är kritiska mot de israeliska ministerna är Lena Halldenius, professor i mänskliga rättigheter vid Lunds universitet.

– Att tvinga en befolkning att lämna ett territorium är ett solklart brott mot mänskligheten, som är ett samlingsbegrepp som innefattar våld mot en grupp och kan både gälla brott mot krigets lagar och brott under folkmordskonventionen, säger Halldenius till Dagens Nyheter.

Aktuellt Fokus har tidigare rapporterat om det israeliska byggbolaget Hareyzahav. Hareyzahav har marknadsfört nya ritningar på planerade strandbostäder längst Gazas kust. Byggbolaget är sedan tidigare känt för att bygga illegala bosättningar på Västbanken.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se