Jag är läkare och har inte badat på mer än åtta år: “vad händer när vi använder hygienprodukter”

Att bada utan tvål: en annorlunda titt på hygien
Att bada utan tvål: en annorlunda titt på hygien

Idag tar vi för givet att vi tvättar oss med tvål och schampo varje dag. Men tänk om vi ifrågasätter den sedvanliga rutinen? Dr. James Hamblin – en folkhälsoläkare och föreläsare vid Yale – provade att vinkla på traditionen för över åtta år sedan genom att sluta använda vanliga hygienprodukter. I sin bok “Clean: The new science of skin” går han igenom möjliga fördelar med en mer naturlig metod att rengöra sig på.

Dr. Hamblins experiment och vad som hände

Dr. Hamblin bestämde sig för att sluta med både tvål och schampo, och körde en rutin där han bara använde vatten. Till en början märkte han en övergångsperiod (då kroppen reagerade med lite starkare lukt), men det lugnade sig med tiden. Experimentiellt slutade man med att huden blev friskare och mikrobiomet – alltså de små bakterierna på huden – blev bättre balanserat.

Denna ändring i hur vi tar hand om oss visar att många vanliga produkter kan rubba hudens naturliga bakteriebalans (vilket är det som hjälper huden att hålla sig skyddad och fri från problem). Genom att sluta använda kemiska produkter märkte Dr. Hamblin att hudens egna försvar stärktes.

Varför satsa på en mer naturlig tvättrutin?

Dr. Hamblin menar att vi ofta tvättar oss för att följa sociala vanor snarare än att det verkligen behövs för hälsan. Han pekar på att överdriven tvättning kan försvaga hudens eget skydd istället för att ge den mer försvar (något som även intresserat flera som studerar hur huden fungerar).

Samtidigt understryker han att hans metod fungerat för honom, men att personer med långvariga hudproblem eller infektioner ändå bör få särskild vård. Det handlar inte om att helt överge hygienen, utan om att tänka om vad bra hygien egentligen innebär.

Bättre för miljön och din egen kropp

Att använda färre kemiska produkter har också positiva effekter för miljön. När färre skadliga ämnen hamnar i våra vattendrag (det är bra för både djur och växter) bidrar vi till en renare planet. Dessutom minskar avfallet från förpackningar när vi köper färre produkter.

Flera personliga erfarenheter pekar också på att mindre tvål och schampo kan vara skonsamt för huden. En anonym person som testade en tvål-fri rutin berättade att huden blev både mindre torr och mindre känslig redan efter en vecka.

Balansen mellan sociala krav och kroppens behov

Här uppstår frågor om hur vi ska ställa om våra vanor – hur vi ska matcha vad samhället förväntar sig med vad kroppen faktiskt behöver. Kan vi kanske klara oss med färre duschar eller enklare hygienrutiner och ändå må bra? Dr. Hamblin säger rakt ut: “Vi duschar för att det är vad samhället förväntar sig” (en kommentar som får en att reflektera över våra vanor).

Om man funderar efter, är det inte intressant att se hur man kan anpassa sina vanor för att må bättre, utan att behöva ge upp den sociala kontakten eller känna sig obekväm?

Dr. James Hamblins berättelse ger ett nytt sätt att se på personlig hygien och får oss att fundera över våra vanor. Kanske är det dags att ompröva hur vi städar oss varje dag, både för vår egen skull och för miljön.