Janne Josefsson hörde av sig, och han har fortfarande fel

Publicerad den

Skriven av

Lindström Erik

Lästid: 3 minuter

DEBATT Efter Salka Sandéns uppmärksammade debattartikel om Janne Josefssons angrepp på folkbiblioteken hörde SVT-profilen av sig. Här följer del två ...

DEBATT Efter Salka Sandéns uppmärksammade debattartikel om Janne Josefssons angrepp på folkbiblioteken hörde SVT-profilen av sig. Här följer del två i bibliotikariedebatten.

”Salka, De rensade ut Asti Lindgrens Pippi i Söderhavet av ideologiska skäl. Den nya utgåvan har ett nytt omformulerat innehåll som de kunde godkänna. Kolla och lycka till. Bästa hälsning, Janne Josefsson”

Detta svar fick jag efter min debattartikel om ditt lösa utfall mot den normala gallringen och nyinköpen av böcker på folkbibliotek, i det här fallet Pippi i Söderhavet på Botkyrka bibliotek. Jag tackar naturligtvis för ditt svar, men ställer mig samtidigt väldigt frågande till vad du förstått av min redogörelse för hur folkbiblioteks arbete går till? Det är svårt att ens bemöta ett genmäle som är så ”Goddag Yxskaft”.

Jag försöker ändå avkoda vad du säger i ditt svar. Är det korrekt att du först och främst står fast ditt tidigare svepande påstående om bokbål förbehållslöst? Sedan följer ditt argument för detta vidhållande, nämligen ”Den nya utgåvan har ett nytt omformulerat innehåll som de kunde godkänna”. Jaha? Ja så klart vet folkbiblioteket om att den nya utgåvan har ett delvis omformulerat innehåll. Och givetvis kunde de godkänna det. Det är ju nämligen inte folkbibliotekens sak att sätta sig till doms över förlagens revideringar eller böckers ideologiska innehåll!

Folkbibliotek ska varken vara smakdomare eller åsiktsdomare. Så när biblioteket kan godkänna att en av förlaget och upphovsrättsinnehavarna auktoriserad ny upplaga av ett verk köps in så gör det alltså precis sin uppgift: tillgängliggör den litteratur som utkommer så att allmänheten avgiftsfritt får tillgång till den. Ergo, bokbålets motsats! Det är ju, som jag berättade för dig i min debattartikel, så att det är trångt på hyllorna på biblioteken, och detta gäller inte minst på barnavdelningarna. Därför tvingas biblioteken ofta rensa ut även bra titlar för att ge plats för nya. Botkyrka bibliotek har dock uppenbarligen uppfattat Pippi i Söderhavet som en så värdefull titel att man istället valt att köpa in ett nytt exemplar då man gallrat ett äldre.

Jag skulle väldigt gärna vilja höra hur du kan få något av det här till censur eller bokbål? Folkbibliotek gallrar kontinuerligt, det är en normal procedur, men här har man inte ens plockat bort någon titel, bara köpt den gällande.

Att folkbiblioteket i Botkyrka kostat på sina låntagare möjligheten att få se den allra senaste upplagan av Pippi i Söderhavet gör ju inte att du inte kan läsa en äldre upplaga via samma bibliotek. Gå bara in och beställ ett äldre exemplar via LIBRIS. Jag har varit inne och kikat vad LIBRIS säger om tillgången till Pippi i Söderhavet. Och det visade sig då att vi för närvarande kan erbjuda dig ett urval av 194 utgåvor av sagda titel, på 37 olika språk. Vill du låna originalutgåvan från 1948 står det dig lika fritt som ifall du vill låna den senaste. Så vad är det du vill att jag ska kolla? Vad är det jag har missat? Varför är möjligheten att välja fritt mellan 194 upplagor av ett verk nazistiskt bokbål? Jag tycker snarare att du bör kolla på dig själv och fundera på vart du vill komma med sådana totalt verklighetsfrämmande påståenden. Vad vill du åstadkomma?

Bästa hälsning, Salka Sandén

Salka Sandén
redaktionen@aktuelltfokus.se

Dela artikeln på sociala medier

Lindström Erik
Om skribenten:
Lindström Erik
Erik Lindström är en ekonomisk skribent med bred erfarenhet inom finans, marknadsanalys och affärsstrategi. Han har arbetat för flera ledande affärspublikationer och är känd för sin förmåga att förklara komplexa ekonomiska frågor på ett lättförståeligt sätt. Lindström har en magisterexamen i ekonomi från Stockholms universitet.

Lämna en kommentar