INRIKES

Jonas Sjöstedt avgår – flyttar till Vietnam

Foto: Politikerveckan Almedalen

INRIKES Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt tänker inte ställa upp och kandidera till partiledarposten på partikongressen i vår. Beskedet kom under onsdagskvällen.

Enligt Jonas Sjöstedt själv är ett av skälen till att han vill spendera mer tid med sin familj. I maj 2019 blev Jonas Sjöstedts fru, Ann Måve, utsedd till att bli Sveriges nya ambassadör i Vietnam. I ett känslofyllt Facebookinlägg skriver han att han tänker göra sin hustru sällskap och att flytten till Vietnam är planerad till sommaren.

”För mig har det varit ett svårt beslut. Att få vara ordförande för Vänsterpartiet är det viktigaste och roligaste uppdrag jag kan tänka mig. Det är en stor förmån att få företräda en rörelse som är den tydligaste rösten för ett mer jämlikt Sverige, för feminism och klimatet. Det är en glädje att träffa alla fina kämpande socialister runt om i Sverige, att få påverka politiken och att ständigt få lära sig nya saker. Jag kommer att sakna det, det vet jag.

Men även det som är det roligaste och mest meningsfulla jag kan tänka mig har sitt slut. Det är en bra tid för Vänsterpartiet att välja en ny ordförande i god tid före valet 2022. Partiet har vuxit och utvecklats kraftigt på senare år, nya människor och idéer kan fortsätta det arbetet. Jag har alltid tänkt mig att åtta år är en ganska lagom tid för mig att vara ordförande. Nu ska jag ta vara på varje dag som ordförande fram till kongressen i maj.

Jag är också säker på att detta är rätt beslut för min familj. Jag vill ha mer tid för att vara en bra och närvarande pappa, make och vän. Min familj bor sedan flera månader tillbaka i Vietnam. I sommar kommer jag att lämna mitt uppdrag som riksdagsledamot och flytta till min familj i Hanoi.”, skriver Jonas Sjöstedt på Facebook.

Jonas Sjöstedt tillträdde som partiledare den 6 januari 2012 men i slutet av maj är Sjöstedt-eran över inom Vänsterpartiet. Då kommer en ny partiledare väljas.

Stöd röd alternativmedia – bjud på en kopp kaffe! ☕☕☕ Swisha en tia eller valfri slant till 0720201984! Märk din gåva med ”kaffe”! 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se

Upp