UTRIKES

Jubel när danska ställningsbyggare stormade arbetsplatsen

KÖPENHAMN| En facklig representant blev misshandlad av utstationerade arbetare när han försökte inspektera deras arbetsplats. Dagen därpå samlades över 400 ställningsbyggare och stormade arbetsplatsen.

Det var på söndagen som en representant från den danska fackföreningen Dansk El-Forbund inspekterade en arbetsplats på Nørrebro i Köpenhamn. På arbetsplatsen jobbade flera utstationerade byggarbetare från Litauen, som är inhyrda av företaget DS Byggeri. Fackrepresentanten försökte tillsammans med två andra personer dokumentera förhållandena på arbetsplatsen, men blev då misshandlad.

Stormade arbetsplatsen

Idag samlades över 400 ställningsbyggare utanför arbetsplatsen på Nørrebro för att visa sitt stöd för kollegorna. Det började som en lugn demonstration, men övergick sedan i tumult efter att utländska byggarbetare började kasta föremål mot demonstrationen inifrån arbetsplatsen. Det blev droppen för ställningsbyggarna, som då valde att storma bygget och konfrontera angriparna.

Konfrontationen resulterade i handgemäng mellan de utstationerade angriparna och de demonstrerande ställningsbyggarna. Vilket slutade med att ställningsbyggarna rev en hel byggnadsställning och att de utstationerade arbetarna var tvungna att gömma sig inne i byggbodarna.

Välte chefens lyxbil

Upp emot tjugo poliser var på plats för att övervaka demonstrationen, men de kunde litet göra när tumultet väl hade brutit ut. Demonstrationen övergick så småningom i rena blockadförsök, som tyvärr misslyckades. Men de dramatiska scenerna slutade inte där. När blockadförsöken hade upplösts rörde sig en grupp demonstranter en bit bort, där en sprillans ny Porsche stod parkerad. Ställningsbyggarna greppade tag i porschen, som uppges tillhöra byggföretagets ägare, och välte den uppochner.

Fotocred: KaosTV Danmark

Byggherren backar om utstationerad arbetskraft

Kort efter att ställningsbyggarna hade samlats för att demonstrera kunde klubbordföranden för Köpenhamns ställningsbyggarfack meddela att byggherren hade gått med på deras krav om att anställa folk under ordnade förhållanden, och att säga upp avtalet med DS Byggeri. Beslutet mottogs av jubel från de 400 ställningsbyggare som hade samlats på platsen.

Stöd röd alternativmedia – bjud på en kopp kaffe! ☕☕☕ Swisha en tia eller valfri slant till “0720201984” och märk din gåva med “kaffe”! 👍 Betalningsmottagare k.fredriksson.

Emil Tholander
emil.tholander@aktuelltfokus.se

Upp