Kontakta oss

ARBETSLIV

Kabinpersonal på SAS går ut i strejk

Publicerat

den

INRIKES| Klockan är 07.00 och flera flygplan står obemannade på marken. Flygbesättningens har gått ut i strejk nu på morgonen. Arbetsköparen har ingen vilja att kompromissa med flygbesättningens fackförbund. Det är SAS inrikesflyg och flyg till Finland som står stilla.

Striden gäller främst löner och andra villkor för ett 30-tal kabinanställa i bemanningsföretaget Global employer company (GEC). Bolaget hyr ut personal till den brittiska lågprisflygjätten Flybe, som i sin tur anlitas av SAS. Nästan samtliga kabinanställda i bemanningsföretaget är medlemmar i fackförbundet Unionen, som gått ut i strejk. Fackets mål är att få GEC att teckna svenskt kollektivavtal, vilket bolaget och arbetsköparsidan hittills vägrat att gå med på.

Strejken berör SAS-flyg på sträckorna mellan Arlanda och Kalmar, Visby, Ronneby, Sundsvall, Åbo, Vasa och Tammerfors. SAS har även hotat med att lägga ner ett ”stort antal regionallinjer” om konflikten bryter ut. Arbetasköparen bryr sig uppenbart inte om sina kunders behov att ta sig fram. Parallellt pågår även en konflikt mellan pilotfacket SPF och GEC om samma frågor. En övertidsblockad rullade i gång tidigare i veckan och strejk är varslad till på torsdag. SAS uppfattning är att även deras samarbetspartners ska ha kollektivavtal.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se