UTRIKES

Kalmarföretag vill bygga Trumps mur mot Mexiko

USA| Ett av Trumps vallöften var att bygga en mur mot Mexiko. Nu vill det smålandsbaserade företaget Kalmar Rough Terrain vara med och bygga muren.

När Donald Trump tillträdde som president i januari skrev han under en exekutiv order om att bygga en mur vid den mexikanska gränsen. Muren har kritiserats från många håll, inklusive Mexikos president Enrique Peña Nieto.

Regeringen har nu utlyst en tävling där företag kan ge förslag och visa intresse för hur muren ska byggas. Det kalmarbaserade företaget Kalmar Rough Terrain har lagt in en intresseanmälan, rapporterar tidningen Smålänningen.

När detta blivit känt för media försöker moderbolaget Kalmar Global tysta ner det hela. Istället menar de att Kalmar Rough Terrain är ett fristående bolag:
-För det första är Kalmar Rough Terrain ett helt fristående bolag med säte i Texas. Det är dessutom drygt 500 företag som är med i tävlingen. Det är alltså långt ifrån klart att det blir Kalmar Rough Terrain som ska leverera tekniken, säger Dan Pettersson, divisionschef för Kalmar Mobile Equipment, till tidningen Ny Teknik.

Andra svenska företag, som Skanska, har valt att ta avstånd från murbygget. Kalmar Global hävdar däremot att deras intresseanmälan inte är ett politiskt ställningstagande utan att det bara handlar om affärer.

– Varje företag får göra sina egna bedömningar. Det här rör sig inte om ett politiskt ställningstagande från Kalmar Rough Terrain. Det handlar om att titta på hur man kan utöka sina affärer med en kund som man redan har, säger Dan Pettersson till Ny Teknik.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se

To Top