INRIKES

Kammaråklagaren: “Nazistiska bombattentat inte terrorbrott”

HÖGERVÅLDET Idag kom åtalet mot NMR-medlemmarna Anton Thulin, Jimmy Jonasson och Viktor Melin som har suttit häktade för sprängattentat i Göteborg. Enligt åklagaren är det inte terrorism att försöka mörda flyktingar och politiska motståndare på vänsterkanten med bomber.

På sidan 232 i förundersökningen kan man se en översikt över polisens brottsplatsundersökning efter bombattentatet mot Syndikalistiskt Forum den 11 november. I översikten framgår det tydligt att sprängresterna spreds 10-tals meter efter explosionen. Både in i lokalen och utanför på gatan. Sprängresterna bestod bland annat av metall och hade kunnat innebära dödliga skador för förbipasserande om de hade vistats på fel plats vid fel tidpunkt.

Polisens egna bilder efter attentatet mot Syndikalistiskt Forum.

Polisens egna bilder efter attentatet mot Syndikalistiskt Forum.

Bomben detonerade på en lekplats

När det gäller bomben mot Migrationsverkets boende på Axel Adlers gata den 5 januari konstaterar polisen att sprängladdningen måste ha placerats i eller utanför lokalerna till boendet.
I attentatet skadades en person allvarligt. Offret som arbetade på flyktingboendet som städare bröt bägge benen och fick splitterskador i stora delar av kroppen. Att just städaren utsattes var en slump. I förundersökningsprotokollet framgår det att nazisterna inte hade någon kontroll över sprängladdningen. Platsen där sprängladdningen detonerade användes som lekplats av flyktingboendets barn.

“Den sammantagna bedömningen är att en okänd gärningsman placerat en bomb i någon av papperskorgarna inne i eller utanför hotellet. På hotellet finns personal och där bor flera personer både vuxna och barn. Området utanför entrén och platsen för detonationen används av barnen som lekplats. I området finns butiker och ett flertal parkeringar där många människor rör sig. Bomben har varit tidsutlöst vilket innebär att när gärningsmannen väl aktiverat bomben och lämnat den har han inte längre någon kontroll på vem eller vad som befinner sig intill den när den exploderar. Dessa omständigheter visar att gärningsmannen har varit likgiltig inför om någon skulle skadas eller omkomma i samband med explosionen.” skriver polisen i förundersökningen.

Polisens egna bilder efter attentatet vid Axel Adlers gata

Änglavakt vid Lilleby Camping

De tre nazisterna misstänks även för att ha apterat en sprängladdning vid Lilleby Camping i Torslanda utanför Göteborg. Bomben som apterades den 25 januari hann dock aldrig smälla av. Sprängladdningen hittades av campingpersonalen som kunde ringa polisen som ryckte ut med nationella bombgruppen. Samtidigt evakuerades samtliga boende från campingen.

Enligt polisen hade sprängladdningen kunnat orsaka stor skada och flera dödsfall om den inte hade hittats i tid.

Beslagtog 11 kilo dynamit

I husrannsakan mot NMR-medlemmen Jimmy Jonasson fann polisen ytterligare 11 kilo dynamit. Dynamiten var en nitroglycerinbaserad så kallad Austogel P. Ett polsktillverkat sprängmedel som brukar användas inom bygg- och anläggningsbranschen. Hemma hos Viktor Melin hittade polisen bland annat ett hemmagjort hagelgevär och ett arbetsbord som tros ha använts för att tillverka sprängladdningarna. Hos Thulin beslagtog polisen bland annat handskar, kängor och cd-rom skivor. Hos samtliga hittades nazistisk literatur och propaganda, bland annat påträffades böckerna Turners dagböcker som har fungerat som en slags terrormanual för högerextrema terrorister sedan årtionden.

Viktor Melins arbetsbord där bomberna misstänks ha tillverkats

Trots all teknisk bevisning och de åtalades koppling till militanta nationalsocialister anser Kammaråklagare Mats Ljungqvist att nazisterna inte har gjort sig skyldiga till terrorbrott. Istället väljer staten genom Kammaråklagaren åtala de tre för allmänfarlig ödeläggelse, försök till mord samt försök till allmänfarlig ödeläggelse.

– Vi kan till exempel inte se att gärningarna allvarligt har destabiliserat politiska, konstitutionella, ekonomiska eller sociala strukturer. Inte heller att attentat mot flyktingförläggningar och flyktingar generellt kan anses innefatta att allvarligt injaga fruktan hos befolkningsgrupp, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist till Aftonbladet.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se

Upp