INRIKES

Känd kommunist går emot “Arnstadteorin”: ”SDU är inte fascister”

INRIKES| I det senaste avsnittet av podcasten Markus och Malcom gör den kände kommunisten, Malcom Kyeyune en relativt ovanlig sak inom den svenska vänstern – Han går emot författaren Henrik Arnstads historiska studier som pekar på att SDU skulle vara fascister.

Sedan april har Malcom Kyeyune tillsammans med Örebropartiets ordförande, Markus Allard drivit podden ”Markus och Malcom” och sedan dess har duon hunnit få tiotusentals lyssnare. Trots sin korta existens har ”Markus och Malcom” kommit att bli en av Sveriges mest välbesökta politiska poddar. I det senaste programmet behandlar duon Sverigedemokratisk Ungdom och den så kallade ”nya högern”.

Går emot “Arnstadteorin”

I programmet går Markus Allard till hårt angrepp mot SDU:arna på grund av deras öppna arbetarfientlighet och tydliga klassförakt. Han får medhåll av Malcom Kyeyune som gör med svenska vänstermått mätt en intressant poäng då han går emot den gängse uppfattningen om att SDU skulle vara fascister, den så kallade ”Arnstadteorin”. Malcom Kyeyune är tidigare känd som krönikör i tidningen Arbetaren och för att ha skrivit för Aftonbladet Kultur.

Kyeyune är inte den enda kända personligheten, inom svensk socialism, som går emot “Arnstadteorin”, tidigare har även Mathias Wåg ställt sig mot den ideologiska fasciststämpeln. Någon som däremot inte har ställt sig mot ”Arnstadteorin” gällande SDU är Jimmie Åkessons högra hand, Mattias Karlsson. Karlsson har sedan länge kallat ungdomsförbundet för fascistiskt. Även riksdagsmannen Kent Ekeroth har talat i samma termer. Efter att SDU erkände palestiniernas rätt till en egen stat jämförde Ekeroth SDU:s ställningstagande med nazism.

Lyssna på programmet nedan


Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

5 kommentarer

5 Comments

 1. Aron

  2015-12-31 den 15:52

  Såväl Essde som Essdeu är definitivt att betrakta som fascistiska organisationer i klassisk italiensk bemärkelse.
  Inte av några slags organisations-historiska skäl – den nynazistiska romantiken från 90-talet har de ganska effektivt lyckats tvätta av sig, utan för att deras ideologiska bas är just fascistisk.
  Partiet kombination av korporativism och blind nationalism förtjänar att kallas för sitt rätta namn – fascism.
  Däremot ser jag inte SD som i sig rasistiskt, även om många av medlemmarna och sympatisörerna är det. Rasismen är ingen förutsättning för fascism, tvärtom välkomnar en modern fascist människor med annan härstamning så länge de helt underordnar sig den fascistiska definitionen av nationen. Ras är inte det väsentliga.

 2. Roland Söderlind

  2015-12-31 den 12:14

  Både SD och SDU är fascistiska och odemokratiska. SD är invalda i riksdagen på ett demokratiskt sätt men är i grunden en odemokratiskt rörelse.

 3. SOL

  2015-12-30 den 12:55

  @Staffan: Då vet du ju inte vad fascism är.

 4. Staffan Jacobson

  2015-12-30 den 03:58

  Klart dom är fascister. Vad dom har på sig är oväsentligt. demokrater kallar dom sig bara av taktiska säl, terminologin och praktiken säger något annat. Varför låta lura sig?

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp