INRIKES

Kaos efter regeringskansliet privatiserade säkerheten

Foto: I99pema

PRIVATISERINGEN   Stölderna inne på regeringskansliet är resultatet av privatiseringen av myndighetsuppdrag. Sedan det privata vaktbolaget, Securitas, tog över säkerheten vid regeringskansliet 2016 har skandalerna avlöpt varandra.

I januari 2016 stoltserade Securitas med att de skulle ta över säkerhetsarbetet vid regeringskansliet. I ett pressmeddelande skrev vd:n Joachim Källsholm att företaget ser fram emot att bidra med en professionell leverans.

– Det här är naturligtvis ett prestigefyllt avtal för oss och vi är mycket glada och stolta över detta uppdrag som vi tidigare inte haft förmånen att tilldelas, sa Joachim Källsholm, vd Securitas Sverige.

“Pinsamt”

Efter att det privata företaget tog över det tidigare myndighetsuppdraget sköttes arbetet allt mindre professionellt. Efter bara en månad inträffade den första allvarliga händelsen: två aktivister lyckades ta sig förbi Securitas skyddsvakter och klättrade upp på ett tak vid Rosenbad. Efter händelsen sågades Securitas säkerhetsarbete av säkerhetsexperten Joakim von Braun.

– Det är både pinsamt och en signal om att man måste förstärka skyddet, sa Joakim von Braun.

Handlingsförlamade efter terrordådet på Drottninggatan

Securitas reaktionsförmåga efter terrordådet på Drottninggatan i Stockholm var även den direkt pinsam enligt säkerhetsexperterna. Efter terrordådet, då terroristen Akilov fortfarande var på fri fot, dröjde det över en halvtimme innan Securitas skyddsvakter stängde in- och utgångarna på regeringskansliet. När avspärrningarna väl hade upprättats hade svenska medier liverapporterat om terrordådet i över tjugo minuter.

Grova vapenstölder

Bara i år har regeringskansliet drabbats av tre allvarliga stölder, bland annat har ammunition och pistoler stulits ur säkerhetsskåp. Under dagen har flera medier rapporterat om att en skyddsvakt från Securitas anhållits misstänkt för vapenstöld.

Stöd röd alternativmedia – bjud på en kopp kaffe! ☕☕☕ Swisha en tia eller valfri slant till “0720201984” och märk din gåva med “kaffe”! 👍 Betalningsmottagare k.fredriksson.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se

Upp