Kontakta oss

NOTISER

Kärleken vann – homosexuella får nu gifta sig

Publicerat

den

3169171_2048_1152
UTRIKES | Efter många års politisk och rättslig kamp i USA så har högsta domstolen idag beslutat, med fem röster mot fyra, att samkönade äktenskap omedelbart ska tillåtas i alla 50 delstater samt i District of Columbia. Tidigare var samkönade äktenskap lagliga att utfärdas i 35 av de 50 delstaterna samt i District of Columbia och Guam. Med detta beslutet så innebär det att även de återstående 15 delstaterna samt resten av USA:s provinser, militärbaser och territorium nu också måste tillåta dem, något som många homosexuella invånare i dessa områden utnjyttjade direkt efter beslutet tillkännagavs.

Alla de republikanska presidentkandidaterna som har uttalat sig har varit negativa, alla utom Marco Rubio har sagt att högsta domstolen har gått över deras befogenheter medans Rubio säger att han accepterar men ogillar beslutet. På sociala medier så har beslutet generellt mottagits positivt i USA men konservativa runt om i landet har svarat med allt från besvikelse till upprorsuppmaningar, domedagsprofetior och, intressant nog, uttalanden om att de nu kommer flytta till Kanada, ett land som legaliserade samkönade äktenskap för nästan exakt tio år sedan.

Beslutet kommer endast några dagar efter att högsta domstolen beslutade att inte fälla det som i folkmun kallas för ”Obamacare”, vars riktiga namn egentligen är Affordable Care Act, vilket har också skapade upprorsstämning i de konservativa leden samt politiker i USA som anklagar domstolen för att vara allt för liberal i deras åsikter, detta trots att domstolen har en konservativ majoritet.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se