INRIKES

KDU-ordföranden misstänks ha deltagit på hatmöte

Faksimil Twitter

EXTREMISM Nyligen avslöjade Dagens ETC att KD-toppen Lars Adaktusson deltog och talade på konservativt hatmöte. Nu kan Aktuellt Fokus avslöja att även ordföranden för Kristdemokraternas ungdomsförbund misstänkt ha deltagit på samma hatmöte. UPPDATERAD

I april kunde tidningen Dagens ETC avslöja att KD-toppen Lars Adaktusson var en av huvudtalarna på högerextrema mötet, Transantlantic Summit, som hölls i Colombia. Seminariet anordnades av det konservativa extremistnätverket Political network for values. Under mötet hyllade PNFV:s ordförande, Jaime Mayor Oreja, Spaniens fascistiska diktator Franco. Andra talare angrep och utmålade judiska affärsmän som mötets “huvudfiende”.

Kristdemokraterna har försvarat Lars Adaktussons deltagande genom att vifta bort det hela som en isolerad händelse som Lars Adaktusson tagit initiativ till som privatperson. Men nu kan Aktuellt Fokus avslöja att även ordföranden för Kristdemokraternas ungdomsförbund, Martin Hallander, misstänks ha deltagit på det högerextrema mötet. På bilder från konferensens hemsida syns en man väldigt lik Martin Hallander strax bakom Adaktusson. Martin Hallander nekar till att det är han som syns på bilden från mötet.

Inzoomad bild

Faksimil Instagram

Faksimil Facebook

Abortmotståndare och ungerska högerextremister

Förutom KDU-ordförande är Martin Hallander också vice ordförande för KD Malmö och vice president för Europeiska Folkpartiets Ungdomsförbund (YEPP). Som ordförande för KDU har Hallander också en plats i Kristdemokraternas styrelse.

På hatmötet medverkade bland annat Ungerns familjeminister och statssekreterare Katlin Novak. Samt den kristna extremisten Benjamin Bull som beskrivs som en av USA:s värsta hatexportörer av Human Rights Campaign. Mötet sponsrades av spanska CitizenGO, som precis innan dömts och tilldelats annonsförbud på grund av en annonskampanj som uppviglade till hatbrott mot transpersoner.

Lars Adaktusson har jämfört deltagandet på hatmötet med utrikesministerns deltagande på FN-möten där Sverige inte delar värderingar med alla deltagarländer. Men på arrangörernas hemsida kan man tydligt läsa deras  värdegrund och öppna ställningstaganden mot aborträtten och homosexuella.

Aktuellt Fokus har försökt nå KDU för en kommentar.

Uppdatering: På sociala medier nekar Martin Hallander till anklagelserna och enligt KDU har Hallander inte lämnat landet på ett bra tag. I en kommentar på Twitter anklagar han Aktuellt Fokus för att ljuga. Mannen på bilden som står precis bredvid Lars Adaktusson är enligt flera kristdemokrater bara vara väldigt lik Martin Hallander.

Stöd röd alternativmedia – Bjud på en kopp kaffe!  Swisha en tia eller valfri slant till 0720201984. Märk din gåva med “kaffe”. ?Betalningsmottagare K.Fredriksson.

 

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se

Upp